1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 24 º

Extern

BRI avertizează că o creştere mondială bazată pe consum ar putea să nu fie sustenabilă

Revenirea economiei mondiale după criza financiară ar putea fi supra-dependentă de consumul intern şi astfel în pericol să se prăbuşească, a apreciat luni Banca Reglementelor Internaţionale (BRI), denumită şi banca centrală a băncilor centrale din întreaga lume, transmite Bloomberg.

06 mar, 2017 | Agerpres

Într-un raport trimestrial, Banca Reglementelor Internaţionale susţine că în ultimii ani a sporit numărul economiilor avansate ale căror creşteri se bazează pe expansiunea consumului intern. Pe lângă faptul că este mai slab decât alte tipuri de creştere economică, expansiunea bazată pe consum poate pune bazele unor prăbuşiri în viitor. Acest lucru este valabil în special dacă expansiunea consumului se traduce printr-o acumulare de datorii, aşa cum a fost cazul înainte de criza din 2008.

'Creşterea ponderii consumului privat în Produsul Intern Brut poate fi un indicator important al viitoarelor încetiniri. Un grad ridicat de îndatorare a gospodăriilor tinde să devină o frână a creşterii economice, ducând în mod frecvent la procese costisitoare de deleveraging (-reducere a gradului de îndatorare- nr.)', susţin economiştii BRI, Enisse Kharroubi şi Emanuel Kohlscheen.

Începând din 2008 unul din motoarele consumului au fost stimulentele monetare, Banca Centrală Europeană şi alte instituţii similare reducând dobânzile de bază la zero şi implementând programe mari de achiziţii de obligaţiuni. Aceste stimulente monetare au dat naştere şi la critici potrivit cărora băncile centrale alimentează următoarea bulă speculativă.

'De aceea, preponderenţa crescută a creşterilor bazate pe consum, începând cu 2012, reprezintă noi provocări pentru factorii de decizie din mai multe economii. În consecinţă, politici care răspund la acumularea dezechilibrelor şi întăresc investiţiile sunt vitale pentru promovarea unei creşteri sustenabile' susţin Kharroubi şi Kohlscheen.

Fondată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională. BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară. De asemenea, BRI acţionează, printre altele, şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO