BRI avertizează că o creştere mondială bazată pe consum ar putea să nu fie sustenabilă

Revenirea economiei mondiale după criza financiară ar putea fi supra-dependentă de consumul intern şi astfel în pericol să se prăbuşească, a apreciat luni Banca Reglementelor Internaţionale (BRI), denumită şi banca centrală a băncilor centrale din întreaga lume, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 06 mart. 2017, 20:17
BRI avertizează că o creştere mondială bazată pe consum ar putea să nu fie sustenabilă

Într-un raport trimestrial, Banca Reglementelor Internaţionale susţine că în ultimii ani a sporit numărul economiilor avansate ale căror creşteri se bazează pe expansiunea consumului intern. Pe lângă faptul că este mai slab decât alte tipuri de creştere economică, expansiunea bazată pe consum poate pune bazele unor prăbuşiri în viitor. Acest lucru este valabil în special dacă expansiunea consumului se traduce printr-o acumulare de datorii, aşa cum a fost cazul înainte de criza din 2008.

‘Creşterea ponderii consumului privat în Produsul Intern Brut poate fi un indicator important al viitoarelor încetiniri. Un grad ridicat de îndatorare a gospodăriilor tinde să devină o frână a creşterii economice, ducând în mod frecvent la procese costisitoare de deleveraging (-reducere a gradului de îndatorare- nr.)’, susţin economiştii BRI, Enisse Kharroubi şi Emanuel Kohlscheen.

Începând din 2008 unul din motoarele consumului au fost stimulentele monetare, Banca Centrală Europeană şi alte instituţii similare reducând dobânzile de bază la zero şi implementând programe mari de achiziţii de obligaţiuni. Aceste stimulente monetare au dat naştere şi la critici potrivit cărora băncile centrale alimentează următoarea bulă speculativă.

‘De aceea, preponderenţa crescută a creşterilor bazate pe consum, începând cu 2012, reprezintă noi provocări pentru factorii de decizie din mai multe economii. În consecinţă, politici care răspund la acumularea dezechilibrelor şi întăresc investiţiile sunt vitale pentru promovarea unei creşteri sustenabile’ susţin Kharroubi şi Kohlscheen.

Fondată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională. BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară. De asemenea, BRI acţionează, printre altele, şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...