BRICS nu va deveni o alianţă militară – Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin, care participă în aceste zile la summitul BRICS din oraşul brazilian Fortaleza, a declarat că organizaţia formată din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud doreşte întărirea rolului său pe scena internaţională, dar nu intenţionează crearea unei alianţe politico-militare.
Economica.net - mar, 15 iul. 2014, 07:48
BRICS nu va deveni o alianţă militară - Putin

‘Ţin să subliniez că noi nu avem intenţia de a crea o alianţă politico-militară pe baza BRICS’, a afirmat preşedintele rus într-un interviu pentru ITAR-TASS, adăugând că ţările membre ale organizaţiei insistă asupra rolului central al ONU în sistemul internaţional.

Potrivit liderului de la Kremlin, situaţia din Ucraina, precum şi cea din Siria şi Irak figurează pe agenda summitului BRICS care începe marţi în oraşul brazilian Fortaleza. ‘Vom analiza situaţia din punctele fierbinţi ale planetei. Este vorba de Siria şi Irak, unde poziţiile extremiştilor şi ale grupărilor teroriste se întăresc. O atenţie deosebită vom acorda situaţiei din Ucraina şi măsurilor luate de comunitatea internaţională şi care pot ajuta la oprirea vărsării de sânge în sud-estul acestei ţări’, a afirmat preşedintele Putin.

În context, şeful statului rus a subliniat că intenţionează să discute cu liderii BRICS situaţia creată după ce SUA au impus sancţiuni împotriva Rusiei şi că va propune statelor membre ale organizaţiei să nu admită ‘persecuţia’ statelor care nu sunt de acord cu deciziile SUA.’Ţările BRICS trebuie să gândească un sistem de măsuri care să nu permită persecuţia ţărilor care nu sunt de acord cu anumite decizii de politică externă ale SUA şi ale aliaţilor acestora’, a afirmat Vladimir Putin, adăugând că Rusia este supusă în acest moment unui ‘atac cu sancţiuni’ din partea Statelor Unite şi a statelor aliate acestora. El a mai declarat că Moscova este ‘recunoscătoare partenerilor din BRICS care, în diferite forme, au condamnat astfel de practici’.

Înaintea summitului BRICS din Brazilia, preşedintele rus a efectuat un turneu în America Latină care a cuprins Cuba, Nicaragua şi Argentina, ţări unde liderul de la Kremlin a promis o serie de proiecte, încercând astfel să scoată Rusia din izolarea internaţională în care ea se află în prezent ca urmare a politicii duse faţă de Ucraina.

Te-ar mai putea interesa și
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în prima lună de la demarare, a declarat, joi, directorul general al Fondului,......
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...