EXCLUSIV Brokerul Cristian Sima: Se va duce totul în cap în septembrie. Trebuia lăsată selecția naturală

Poate cel mai cunoscut broker din România, Cristian Sima, a declarat pentru ECONOMICA.NET că nu vede nimic bun la orizont în ce privește economia României și că în toamnă se așteaptă la un picaj abrupt. Observă  șomajul mare și chinul prin care trec firmele mici acum. Și e îngrijorat de creșterea numărului de infecții cu coronavirus.
Ionut Tudorica - mar, 23 iun. 2020, 18:24
EXCLUSIV Brokerul Cristian Sima: Se va duce totul în cap în septembrie. Trebuia lăsată selecția naturală

România stă foarte prost la șomaj, la micile afaceri și, cel mai rău e că crește numărul de cazuri de infecție cu coronavirus, a declarat brokerul Cristian Sima pentru ECONOMICA.NET.

“Ne descurcăm foarte prost. Avem un șomaj mare, micile afaceri suferă îngrozitor. Uitați-vă la restaurante ce se întâmplă. Iar infecțiile cu coronavirus cresc. Păi dacă ajung în două-trei luni la 600 pe zi se închide iar tot”, a spus Sima.

Întrebat inițial de ECONOMICA.NET cum vede evoluția bursei de la București, indicator care arată încrederea investitorilor în economie, care nu confirmă niciun scenariu al guvernului, adică nu e nici în formă de L, nici de V, Sima a răspuns că e important să ne uităm la bursele din SUA, care acum sunt la maximul istoric, și apoi să vedem ce și de ce se întâmplă în România. Și a repetat că în toamnă va urma o cădere. 

Întrebat de măsurile guvernului de susținere a economiei, brokerul a răspuns că “programul de creditare pentru IMM (IMM Invest) a fost foarte bun, însă cel de amânare la plată a ratelor pentru 9 luni a fost un dezastru”.

“Cei care n-au plătit nouă luni, nu vor avea din ce să plătească nici din toamnă, iar băncile vor intra în dificultate”, a spus Sima.

Întrebat de zvonurile cum că guvernul ar pregăti un pachet financiar de relansare care ar presupune inclusiv “helicopter money”, brokerul a subliniat că astfel de măsuri nu au salvat niciodată nimic și că cea mai bună soluție ar fi fost selecția naturală.

“Credeți că ‘helicopter money‘ au salvat ceva? Uitați-vă la SUA. Nici cele trei trilioane date de Trump, nici ce vor da ai noștri nu salvează nimic. Cel mai bine e să lași selecția naturală să-și facă treaba. Cine rezistă, bine, cine nu… ’, a conchis Sima.

Cristian Sima este un controversat broker și investitor A fost unul dintre primii investitori locali care a deschis o firmă de brokeraj dedicată piețelor internaționale, WBS Holding, în 1997 la Londra.

În perioada martie – august 2007, el a fost membru în Consiliul de Administrație al Bursei de Valori București (BVB). A mai deținut și o participație de 9% în portalul de știri Hotnews.ro, pe care a vândut-o în septembrie 2012.

El a fugit în 2012 în Elveția de teama furiei unor investitori cu care lucra personal, care l-au acuzat că le-ar fi pierdut circa 3,5 milioane de euro pe Forex. Printre ei se afla și actualul șef al Consiliului fiscal, organ de consiliere a guvernului, Daniel Dăianu.

Te-ar mai putea interesa și
Programul Fidelis –  Ministerul Finanţelor lansează prima IPO din 2023, cu o tranşă dedicată donatorilor de sânge
Programul Fidelis – Ministerul Finanţelor lansează prima IPO din 2023, cu o tranşă dedicată donatorilor de sânge
Ministerul Finanţelor lansează luni prima Oferta publică iniţială primară (IPO) pentru titluri de stat Fidelis din 2023, cu o tranşă dedicată donatorilor de sânge, perioada de derulare......
Rusia îşi va finaliza infrastructura pentru submarinele echipate cu torpile Poseidon către 2024 – TASS
Rusia îşi va finaliza infrastructura pentru submarinele echipate cu torpile Poseidon către 2024 – TASS
Rusia intenţionează să finalizeze către începutul anului 2024 construcţia infrastructurii sale de coastă la Oceanul ...
Tramvaiul 41 blocat – Circulaţia a fost reluată în jurul orei 9.20
Tramvaiul 41 blocat – Circulaţia a fost reluată în jurul orei 9.20
Tramvaiele liniei 41 nu au circulat timp de mai mult de o oră, în această dimineață, din cauza unui blocaj survenit ...
Preşedintele Consiliului European – vizită în România. Se va întâlni cu Klaus Iohannis
Preşedintele Consiliului European – vizită în România. Se va întâlni cu Klaus Iohannis
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, ocazie cu care va fi primit la Palatul Cotroceni ...