Brokerul reținut pentru fraude cu RCA, implicat în primul faliment din asigurări. De 20 de ani este abonat la contracte cu Statul: asigura viața militarilor români, mașinile Poliției și alte zeci de instituții și companii de stat

Brokerul reținut astăzi de procurori pentru fraude cu RCA este Iulian Gheorghiu, proprietarul Fast Brokers (potrivit datelor de la Registrul Comerțului), conform mai multor surse, iar firma sa este probabil cel mai important intermediar de asigurări în relația cu Statul, cu încasări de milioane de lei din comisioane. Fast a câștigat pe bandă rulantă, de multe ori din postura de unic ofertant, licitații pentru asigurări cumpărate de Armată, Poliție, BNR și alte zeci sau chiar sute de instituții și companii ale statului. Iulian Gheorghiu a ocupat o poziție importantă în Grup As, prima firmă de asigurări ajunsă în faliment pentru că nu plătea daunele înregistrate pe Carte Verde, conform unor surse din piață. În vara anului trecut, Fast fusese amendat de ASF pentru multiple abateri de la lege.
Şerban Buşcu - vin, 02 feb. 2024, 21:54
Brokerul reținut pentru fraude cu RCA, implicat în primul faliment din asigurări. De  20 de ani este abonat la contracte cu Statul: asigura viața militarilor români, mașinile Poliției și alte zeci de instituții și companii de stat

„Este plin SEAP de contracte câștigate de acest broker!”, ne transmite un intermediar de asigurări, iar o simplă privire aruncată pe platforma de licitații confirmă fără dubiu acest lucru. Cunoscut în piață pentru „specializarea” sa, Fast Broker (în fapt Iulian Gheorghiu și soția sa) a reușit performanțe la care nu visau nici măcar brokeri mari internaționali prezenți și în România și specializați în asigurări penru companii și instituții, altfel produse complexe de asigurări.

Înființat în urmă cu 21 de ani, Fast a câștigat pe bandă rulantă contracte, de cele mai multe ori din postura de unic ofertant.  Îi sunt sau i-au fost clienți Poliția (asigurări RCA sau CASCO), armata (asigurări de viață, asigurări auto), Banca Națională și multe altele. De exemplu, doar în 2023, brokerul a câștigat trei contracte de asigurări de viață cu Armata, încasând comisionul aferent pentru prime totale de peste 90 de milioane de lei, după cum a relatat presa.  Având în vedere comisioanele practicate pentru asigurări de viață, doar din aceste trei înțelegeri, altfel o mică parte din portofoliul Fast, brokerul a încasat cel puțin 10 milioane de lei.

Este important de reținut  că, din postura de broker, Fast doar intermedia contractele și încasa comisionul, plata eventualelor daune revenind în sarcina emitentului poliței de asigurare, adică societatea de asigurări.

Puteți vedea mai jos o mică parte din licitațiile câștigate doar în ultima perioadă de Fast și anunțate de presă:

FAST Broker, singurul ofertant la o licitatie a Armatei pentru RCA si CASCO. Polita a fost estimata la aproape 42 milioane de lei

Centrul de Scafandri Constanța își asigură oamenii la Fast Brokers!

Garda de Coastă, acord cadru cu o firmă din București (nr.Fast) pentru asigurările auto obligatorii

FAST Brokers va intermedia polițele de viață pentru militarii din Forțele Navale. Contract de 10,5 milioane de lei
FAST Brokers a castigat trei licitatii RCA
Patronul Fast Brokers, angajat în prima societate de asigurări care a dat faliment în România
Iulian Gheorghiu nu este o prezență nouă în piața asigurărilor. În 2002, an în care a înființat Fast Brokers, el era angajat pe o funcție importantă, spun surse cu vechi ștate pe piața asigurărilor, la Grup AS, prima societate falimentară din istoria asigurărilor din România. Gheorghiu ar fi fost, spun sursele citate, cel care coordona vânzările asigurătorului care devenise cel mai important vânzător de Carte Verde din România.Firma a intrat în faliment în 2003.
Pentru că țara noastră nu intrase încă în UE și, ca urmare, Carte Verde nu era parte componentă din polița RCA, cum se întâmplă acum, mai multe societăți se specializaseră în vânzarea de asigurări Carte Verde, necesare pentru a ieși din țară în legalitate sau pentru a intra în România din afara țării. Cele mai mari două societăți specializate în domeniu, Metropol și Grup AS, au ajuns până la urmă în faliment. Cele două vindeau polițele la prețuri reduse, uitând de multe ori să plătească daunele aferente. Pentru că la un moment dat vânzările nu au mai avut de unde crește, iar daunele se înmulțeau, firmele au intrat în faliment. La vremea respectivă, de Grup As au fost legate mai multe scandaluri, unele cu tentă politică, vorbindu-se inclusiv de implicarea unui fost premier al României.
Pentru ce a fost reținut acum proprietarul Fast Brokers. Își acorda singur un „comision” de 90% din prima de asigurare
Astăzi, omul din spatele Fast Brokers a fost reținut pentru fraude cu RCA, după cum a relatat Pro TV fără a da numele persoanei sau al companiei. Anchetatorii susțin că astfel ar fi băgat ilegal în propriul buzunar sute de mii de lei. Broker-ul se află în arestul poliției încă de joi seară, odată ce a ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Sectorul 1 au emis o ordonanță de reținere pe numele lui, pentru două capete de acuzare – fraudă informatică și uz de fals.
Asta după ce, în urmă cu doar câteva luni, o companie de asigurări, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața din România, s-a plâns că ar fi descoperit nereguli la peste 100 de polițe de asigurare de tip RCA emise de acest broker pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov. Conform unor surse apropiate de anchetă, este vorba despe mașinile de intervenție ale pompierilor. Practic, există bănuiala că broker-ul ar fi luat de la ISU București-Ilfov sumele aferente polițelor la adevărata lor valoare. Însă, în momentul în care ar fi înregistrat în sistemul electronic al companiei de asigurări, aceste polițe le-ar fi înregistrat la valori mult diminuate și, practic, există bănuiala că și-ar fi însușit aproape 90% din valoarea acestor prime de asigurare.

ASF amendase Fast în vara lui 2023

 

În vara  anului trecut, un control desfășurat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), dezvăluia faptul că modul de funcționare al Fast Broker era departe de rigorile impuse de lege unui intermediar în asigurări. Drept consecință, Autoritatea a sancționat societatea cu amendă. Iată ce au constatat cei de la ASF:
  • nu a pus la dispoziția clienților informații precontractuale, conform obligațiilor legale;
  • nu a prezentat clienților, înainte de emiterea contractelor de asigurare, informații cu privire la conflictul de interese;
  • nu a pus la dispoziția clienților informații precum: natura remunerației primite în legătură cu contractul de asigurare, tipul de remunerație (onorariu, comision) și identitatea plătitorului onorariului / comisionului (onorariul achitat de către client sau comision inclus în prima de asigurare);
  • nu a informat clienții că distribuie produse de asigurare pentru anumiți asigurători în baza unor contracte de co-brokeraj.

Asociația brokerilor anunță că Fast Brokers nu este membru

 

Societatea de asigurări Fast Brokers nu este membră a UNSICAR și condamnăm cu fermitate asemenea practici pe piața asigurărilor. De mentionat ca Fast Brokers este o companie de nisa, in clasamentul societăților de brokeraj pe anul 2022 societatea Fast Brokers s-a clasat pe locul 75, cu o cotă de piață de doar 0,19%, transmite Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSICAR)

Membrii UNSICAR respectă Codul Etic care le cere explicit să informeze Uniunea asupra eventualelor practici incorecte ale actorilor din piata. Pentru păstrarea unui climat de afaceri cât mai corect și a unei etici profesionale în piața de asigurări, acestia trebuie să respingă orice acțiune prin care ar obține avantaje, prin practici necinstite, care ar oferi foloase necuvenite și care ar putea prejudicia calitatea serviciilor prestate și statutul profesiei.

UNSICAR recomandă persoanelor juridice și fizice care intenționează să încheie polițe de asigurare să opteze pentru brokeri care sunt membrii ai Uniunii, garantându-li-se astfel calitatea și corectitudinea serviciilor prestate.

Te-ar mai putea interesa și
SkyShowTime scumpește abonamentele în România și lansează o variantă cu reclame
SkyShowTime scumpește abonamentele în România și lansează o variantă cu reclame
La un an de la lansarea în România, platforma de streaming video SkyShowtime scumpește abonamentele și lansează un plan nou, cu reclame....
Sberbank, cel mai mare grup bancar rus, anunţă un profit anual record
Sberbank, cel mai mare grup bancar rus, anunţă un profit anual record
Sberbank, cel mai mare grup bancar rus, a raportat pentru 2023 un profit record de 1.500 miliarde de ruble (16,3 miliarde ...
Prosumatorii ar putea instala capacități de încă 1.000 MW în acest an
Prosumatorii ar putea instala capacități de încă 1.000 MW în acest an
Capacitatea din instalațiile proumatorilor ar putea ajunge la 2.500 MW la finalul acestui an, potrivit estimărilor directorului ...
Wizz Air revine cu zboruri spre Budapesta, de la Otopeni, dar și de la Brașov
Wizz Air revine cu zboruri spre Budapesta, de la Otopeni, dar și de la Brașov
Compania aeriană Wizz Air a anunțat introducerea unei noi rute de pe aeroporturile de la București și Brașov.