Bucureştenii nu vor fi amendaţi dacă hrănesc câinii vagabonzi

Bucureştenii nu vor fi sancţionaţi dacă hrănesc câinii fără stăpân, însă riscă 3.000 de lei amendă dacă nu declară patrupedele de acasă în vârstă de peste patru luni, au decis, în şedinţa de vineri, consilierii generali ai Capitalei.
Economica.net - vin, 31 mai 2013, 20:29
Bucureştenii nu vor fi amendaţi dacă hrănesc câinii vagabonzi

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) s-au aflat patru proiecte de hotărâre ce au avut în vedere atât câinii vagabonzi de pe raza Capitalei, cât şi pe cei care au stăpâni.

Toate cele patru proiecte au fost aprobate de consilierii generali, însă nu fără a fi propuse şi supuse la vot diferite amendamente.

Astfel, la proiectul prin care se dorea amendarea cu până la 5.000 de lei a persoanelor care hrănesc câinii pe domeniul public, acestei propuneri i-a lipsit un vot pentru a fi aprobată ( 22 de voturi „pentru” şi 22 de abţineri din cei 44 de consilieri prezenţi în sală). În aceste condiţii, bucureştenii care hrănesc câinii vagabonzi nu vor fi amendaţi.

La proiectul de hotărâre privind controlul reproducţiei câinilor în Capitală, au fost votate mai multe amendamente ce stabilesc că persoanele fizice care deţin câini sunt obligate să-i declare şi să-i sterilizeze.

Astfel, în cazul în care, în şase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii CGMB, un animal mai mare de patru luni nu este declarat, proprietarul acestuia va fi amendat cu 3.000 de lei.

Consilierii generali au mai aprobat ca fiecare cetăţean poate să plătească o taxă de 150 de lei pe an dacă vrea ca animalul pe care îl deţine să nu fie sterilizat.

„S-a instaurat o sancţiune de 3.000 de lei pentru persoanele fizice care nu declară câinii mai mari de patru luni, în termen de şase luni de la data prezentei hotărâri. Există şi o taxă de 150 de lei care se aplică anual dacă proprietarul nu este de acord cu sterilizarea animalului”, a explicat, după votarea proiectului, unul dintre consilierii generali, care a precizat că taxa de 150 de lei va fi percepută direct de către Direcţia Impozite, în fiecare an, până când proprietarul prezintă la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) certificatul de sterilizare ce anulează, practic, obligativitatea de plăti această sumă.

În cazul ONG-urilor, se vor plăti 3.000 de lei atât pentru nedeclararea tuturor activităţilor legate de câini, cât şi dacă nu se doreşte sterilizarea acestora.

„Avem multe rapoarte privind numărul de câini declaraţi de ONG-uri ca fiind sterilizaţi, iar la controalele desfăşurate am găsit animale nesterilizate în adăposturi. De aceea, ONG-urile trebuie să declare toate activităţile legate de aceste animale, în caz contrar ONG-urile fiind amendate cu 3.000 de lei”, a declarat coordonatorul de proiect ASPA, Răzvan Băncescu.

Potrivit lui Băncescu, şi adopţiile câinilor au fost reglementate prin hotărârile aprobate vineri, astfel că, anual, o persoană fizică poate adopta fără taxă un singur animal, iar ONG-urile pot adopta, fără taxă, 100 de patrupede.

În cazul persoanelor fizice, cei care vor dori să adopte mai mult de un animal pe an vor plăti o taxă de 150 de lei pentru fiecare exemplar în plus. Aceeaşi sumă va fi plătită de ONG-uri la fiecare adoptare după depăşirea celor 100 de exemplare fără taxă.

Amenzile privind nedeclararea animalelor vor fi aplicate de poliţiştii locali, iar persoanele care se vor prezenta la sediul ASPA pentru declararea animalelor urmează să primească un card cu serie unică, pe care vor fi trecute datele câinilor cu stăpân din Capitală.

Celelalte trei proiecte de hotărâre aprobate permit ASPA atât externalizarea serviciilor de capturare şi reteritorializare a câinilor fără deţinător din Capitală, cât şi sterilizarea acestor animale în punctele de lucru ale instituţiei.

„Va fi organizată o licitaţie pentru toate aceste servicii, pentru că se urmăreşte ca, până la sfârşitul anului, să fie sterilizaţi în Capitală 20.000 de câini, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 110-120 de exemplare, faţă de 30 pe zi câte sunt în prezent”, a mai declarat Răzvan Băncescu.

Te-ar mai putea interesa și
România va participa la programul comun al statelor UE de achiziționare de obuze pentru Ucraina
România va participa la programul comun al statelor UE de achiziționare de obuze pentru Ucraina
Un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, au convenit luni să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le......
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat, luni, 400 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului de energie nucleară
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului ...
Companiile Nuclearelectrica și Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) anunță semnarea unui emorandum de înțelegere ...
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început eliberarea de adeverinţe pentru solicitanţii ...