Budăi: Concluziile draftului de proiect privind reforma pensiilor vor fi trase în câteva zile

Concluziile finale pe draftul de proiect privind reforma sistemului de pensii vor fi trase în maximum două zile iar documentul îndeplineşte toate criteriile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a afirmat, luni, în Plenul Parlamentului, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 21 nov. 2022, 17:38
Budăi: Concluziile draftului de proiect privind reforma pensiilor vor fi trase în câteva zile

„În perioada 10-13 octombrie a avut loc misiunea experţilor Băncii Mondiale ce coordonează componenta de asistenţă tehnică. În această perioadă s-au organizat întâlniri ale reprezentanţilor Băncii Mondiale de la Washington cu toţi cei enumeraţi ca făcând parte din acel Comitet de monitorizare a reformei. Ulterior derulării acestor serii de întâlniri, în data de 12 octombrie a avut loc o întâlnire între premierul Nicolae Ciucă, reprezentanţii Ministerului Muncii şi reprezentanţii Băncii Mondiale. În data de 7 noiembrie 2022 a avut loc o întâlnire între Ministerul Muncii şi Ministerul Investiţiilor Europene, cu doamna Celine Gauer, director general Revover, în cadrul Comisiei Europene, şi domnul Massimo Suardi, director în Direcţia Generală Afaceri Economice-Financiare. Concluziile finale vor fi trase în maximum două zile, iar draftul de proiect, care deja este pe final, vă asigur că îndeplineşte toate criteriile din PNRR. Proiectul de act normativ respectă întocmai criteriile din PNRR şi anume: perioada de contribuţie minimă va fi egală şi poate chiar mai mare pe alocuri decât cea prevăzută în sistemul public de pensii, se va reduce cheltuiala cu plata acestor drepturi, iar cuantumul pensiei nu va depăşi cuantumul salariului”, a spus Budăi la „Ora Guvernului”.

Potrivit ministrului de resort, un prim jalon din PNRR a fost îndeplinit în primele săptămâni de la preluarea mandatului.

„De la preluarea mandatului, la sfârşitul lui noiembrie 2021, am avut la dispoziţie doar câteva săptămâni să îndeplinesc un prim pilon sau jalon din acest PNRR, şi anume contractarea contractului de consultanţă pentru a îndeplini jalonul scadent la finalul anului trecut. La licitaţia care fusese organizată, se înscrisese un singur consorţiu, care a fost descalificat în decembrie 2021, pentru că unul dintre membri nu era nici membru al Uniunii Europene, nici al Statelor Unite ale Americii, ci era un membru din Asia, iar altul era în incompatibilitate. Cu toate acestea, am reuşit să îndeplinim jalonul în doar câteva săptămâni. Mi-am propus ca, de la început, să implementez PNRR în deplină transparenţă, împreună cu colegii din Ministerul Muncii. În acest scop, am adoptat în Guvern un Memorandum prin care a fost creat un grup interministerial în vederea îndeplinirii jalonului 215. Ulterior acestui Memorandum am avut întâlniri atât la nivel de miniştri, cât şi la nivel tehnic, cu reprezentanţi din ministerele şi instituţiile beneficiare. După cum bine ştiţi sau dacă nu ştiţi vă spun acum, cele şase legi trecute în PNRR nu sunt nici gestionate, nici implementate de Ministerul Muncii”, a spus oficialul.

Acesta a adăugat că Banca Mondială, în calitate de consultant, a trimis la Bucureşti reprezentaţi de la Washington, care au purtat discuţii cu sindicatele, cu patronatele, dar şi cu reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor beneficiare de pensii şi indemnizaţii de serviciu.

„Banca Mondială ne-a înaintat şi un raport, raport prezentat şi în presă, deci transparent, pe baza căruia lucrăm acum, nu în secret, cu reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor beneficiare. Lucrăm la întocmirea acestui proiect. Acest proiect în curând va fi transmis către Guvern spre aprobare, către CSM, spre avizare, după care va fi înaintat Comisiei Europene şi depus în Parlamentul României. În data de 28 decembrie 2021 a fost aprobat Memorandumul cu tema „Contractarea serviciilor de asistenţă tehnică pentru implementarea reformei sistemului public de pensii şi unele măsuri pentru crearea unui cadru eficient în vederea îndeplinirii jaloanelor aferente aceste reforme”. În cadrul acestui Memorandum se face referire şi la jalonul 215 în înţelesul celor şase categorii: corpul diplomatic şi consular, funcţionari publici, parlamentari, personal aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, procurori şi judecători, personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor şi beneficiari ai Curţii de Conturi. În data de 12 ianuarie a avut loc o primă discuţie cu Ministerul Muncii, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, precum şi reprezentanţi ai Comisiei Europene. Ulterior clarificărilor din această discuţie au fost demarate la nivel de Minister al Muncii discuţiile tehnice cu reprezentanţii Băncii Mondiale privind elaborarea proiectului, dar şi cu reprezentanţii interesaţi şi co-interesaţi şi mă refer la reprezentanţii celor şase legi”, a subliniat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a declarat, totodată, că pentru îndeplinirea în continuare a acestui jalon a mai fost nevoie de încă un Memorandum în Guvern, care conţinea în principal prevederi privind încheierea de protocoale de implementare a reformei sistemului de pensii.

„Ulterior acestui memorandum am prezentat în Guvern şi o Notă de informare în data de 13.07.2022. În continuare au fost derulate o serie de întâlniri tehnice cu experţii Băncii Mondiale pentru a putea identifica o modalitate de elaborare, iar în data de 13 septembrie a avut loc la sediul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale reuniunea Comitetului de monitorizare a reformei sistemului public de pensii şi a reformei pensiilor şi indemnizaţiilor stabilite şi plătite în baza unor legi speciale. La reuniune au participat reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Ministerului Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerului Muncii, Curţii de Conturi, Curţii Constituţionale, Camera Deputaţilor, Consiliul Fiscal, Avocatul Poporului, precum şi reprezentanţi ai Casei Naţionale de Pensii Publice, cu acelaşi scop de a continua în culegerea de date şi implementarea mai departe a acestei legislaţii. Toate instituţiile interesate şi enumerate mai sus au trimis puncte de vedere Ministerului Muncii, iar în 21 septembrie 2022 a avut loc o întâlnire tehnică între reprezentanţii Ministerului Muncii, Casa Naţională de Pensii Publice, Banca Mondială, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi bineînţeles, serviciile Comisiei Europene”, a menţionat Budăi.

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a fost invitat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea „Ora Guvernului” pe tema pensiilor speciale.

Dezbaterea politică a fost solicitată de Grupul parlamentar al USR şi este intitulată „Stadiul îndeplinirii jalonului 215 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale – şi care sunt paşii concreţi făcuţi de Ministerul Muncii pentru a duce la îndeplinire la timp acest angajament”.

Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a anunţat, pe 9 noiembrie, că ministrul Marius Budăi trebuie să dea explicaţii despre stadiul îndeplinirii jalonului 215 din PNRR, respectiv pe pachetul legislativ referitor la pensiile speciale.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...