Budapesta a recunoscut că a cumpărat programul de spionaj Pegasus

Guvernul ungar a recunoscut joi pentru prima dată că a cumpărat programul spion Pegasus, care conform mass-media internaţionale a fost folosit de mai multe ţări pentru a spiona politicieni din opoziţie, activişti sau jurnalişti, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
AGERPRES - joi, 04 nov. 2021, 19:38
Budapesta a recunoscut că a cumpărat programul de spionaj Pegasus

”Ministerul de Interne a cumpărat soft-ul”, a declarat în faţa presei Lajos Kósa (foto), preşedintele Comisiei de Apărare şi Securitate din parlamentul ungar şi membru al Fidesz, partidul de guvernământ al premierului Viktor Orban.

Politicianul ungar a mai susţinut că operaţiunea a fost una legitimă, dar a refuzat să ofere informaţii despre modul în care a fost folosit programul spion sau despre persoanele vizate de operaţiunile de supraveghere cu acest software.

Potrivit portalului ungar de investigaţii Direkt36, programul Pegasus a fost folosit în Ungaria pentru spionarea mai multor jurnalişti, proprietari ai unor mass-media, avocaţi şi fotografi, fiind găsite amprente ale programului în telefoanele mobile ale acestora.

”Am descoperit în timpul investigaţiilor probe indirecte care arată că în spatele operaţiunilor secrete există entităţi statele ungare”, afirma în luna iulie acest portal, care estimează la aproximativ 300 numărul persoanelor spionate în Ungaria cu ajutorul acestui software comercializat de compania israeliană NSO Group.

Programul Pegasus este introdus de la distanţă în smartphone-uri şi accesează datele acestuia şi convorbirile purtate. Conform unei investigaţii publicate de 17 mass-media internaţionale, printre care Washington Post, Wall Street Journal, CNN, Le Monde, France 24, AFP, The Guardian, Die Zeit sau El Pais, numeroase guverne au folosit acest program în acţiuni de spionaj, inclusiv împotriva unor politicieni, jurnalişti sau activişti.

Departamentul american al Comerţului a anunţat miercuri că a introdus NSO Group pe lista sa de companii interzise pentru că reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA. Pe aceeaşi listă au mai fost adăugate prin această decizie o altă firmă israeliană (Candiru), o societate rusească (Positive Technologies) şi una din Singapore (Computer Security Initiative Consultancy PTE).

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...