Bugetul armatei franceze va trebui mărit în perspectiva unui război îndelungat împotriva terorismului – premierul Cazeneuve

Premierul francez Bernard Cazeneuve, care efectuează un turneu în mai multe ţări africane, a declarat joi la N'Djamena, capitala Ciadului, că Franţa trebuie să se pregătească pentru un "război îndelungat" împotriva terorismului şi că ar trebui să-şi "amplifice" efortul financiar în favoarea armatei în anii următori, potrivit AFP.
Economica.net - vin, 30 dec. 2016, 06:37
Bugetul armatei franceze va trebui mărit în perspectiva unui război îndelungat împotriva terorismului - premierul Cazeneuve

„Ţara noastră va trebui să continue să facă opţiuni bugetare ambiţioase şi lucide în profitul armatei noastre. Ea va trebui să susţină în mod durabil efortul angajat în acest mandat de cinci ani în favoarea apărării şi a securităţii Franţei”, a declarat Bernard Cazeneuve, în cursul unei vizite făcute soldaţilor din forţa Barkhane din Sahel, informează Agerpres. 

„Trebuie să ne pregătim pentru un război îndelungat într-un mediu strategic profund modificat, şi niciun guvern nu va putea vreodată să se exonereze de o astfel de responsabilitate”, a adăugat el.

„Noi trebuie să combatem grupările teroriste peste tot cu obstinaţie până la înfrângerea lor completă”, a continuat şeful guvernului.

Armata franceză este angajată pe două fronturi împotriva terorismului, în Irak şi în Siria în faţa grupării jihadiste Statul Islamic şi în Sahel, unde are mobilizaţi 4.000 de militari în cinci ţări (Mauritania, Niger, Mali, Burkina Faso, Ciad).

Bernard Cazeneuve a insistat asupra bilanţului în domeniu al preşedintelui Francois Hollande, subliniind că el a fost primul care a stopat reducerile de efective şi a crescut bugetul armatei imediat după atentatele din 2015, după ani în care acesta fusese deficitar. „Preşedintele Republicii este cel care a dat armatelor noastre resursele necesare pentru a-şi îndeplini misiunea”, a afirmat el. „Pentru prima oară după decenii, efectivele lor au majorate aşa cum atestă bugetul Ministerului Apărării pentru 2017”, a mai spus premierul francez, transmite Agerpres. 

Cazeneuve a susţinut total părerea şefului Statului Major al armatei, generalul Pierre de Villiers, care – într-un recent editorial- ceruse un efort bugetar crescut în domeniul apărării, subliniind că „nu se câştigă un război fără un efort de război”.

Generalul de Villliers ceruse „o creştere progresivă a bugetului apărării” pentru a ajunge la 2% din PIB, faţă de 1,77% în prezent, în următorii cinci ani.

Francois Hollande răspunsese atunci că acest buget este în prezent suficient, dar că ar trebui să se facă „eforturi suplimentare” în anii viitori.

Dacă efectivele în oameni au fost întărite progresiv după atentatele din 2015, necesităţile rămân mari în planul dotărilor materiale (blindate, elicoptere, avioane de alimentare ş.a.), uneori foarte învechite.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...