Bugetul României are excedent. Veniturile sunt cu peste 10% mai mari faţă de anul trecut

 Bugetul general consolidat a încheiat primul semestru al anului 2015 cu un excedent de 4,2 miliarde lei, respectiv 0,6% din PIB, faţă de un deficit de 3,5 miliarde de lei, respectiv un minus de 0,5% din PIB, înregistrat la aceeaşi dată în anul 2014, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice. 
Economica.net - vin, 24 iul. 2015, 14:44
Bugetul României are excedent. Veniturile sunt cu peste 10% mai mari faţă de anul trecut

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 110,6 miliarde lei, reprezentând 15,8% din PIB, au fost cu 10,2% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. 

Potrivit datelor MFP, s-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din TVA (18,3%), impozitul pe venit (14,2%), venituri nefiscale (11,1%) şi accize (8,6%). 

Încasările din contribuţii de asigurări sociale au scăzut doar cu 1,3% faţă de anul anterior, fiind influenţate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor angajatorilor, cât şi creşterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuţie către pilonul II de pensii. 

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 3,4%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 7,5% şi venituri nefiscale cu 1%. 

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 106,4 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4 pp ca pondere în PIB. 

În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri în cazul cheltuielilor cu bunuri şi servicii (2,4%). O reducere semnificativă s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobânzile (7,9%) ca urmare a sezonalităţii plăţilor şi a scăderii randamentelor la titlurile de stat. 

În paralel, se remarcă o creştere semnificativă, cu 27,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile. 

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 9,6 miliarde lei, respectiv 1,4% din PIB , in termeni nominali la acelaşi nivel cu cel înregistrat la aceeaşi perioadă a anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...