Bulgaria a anunțat că nu va exporta carburanți produși din petrol rusesc. Lukoil are acolo singura rafinărie din țară, care alimentează și rețeaua de benzinării din România

Guvernul interimar al Bulgariei a anunțat vineri că a decis să interzică exporturile de produse petroliere obținute din țiței importat din Rusia pe mare, începând cu 5 martie 2023, scrie SeeNews.
Mihai Nicuţ - vin, 02 dec. 2022, 22:45
Bulgaria a anunțat că nu va exporta carburanți produși din petrol rusesc. Lukoil are acolo singura rafinărie din țară, care alimentează și rețeaua de benzinării din România

Interdicția se aplică exporturilor bulgare de produse petroliere către cumpărători dintr-un alt stat membru UE sau dintr-o țară terță, a spus cabinetul într-un comunicat de presă.

Interdicția nu se va aplica produselor petrochimicelor și combustibilului de utilizat pentru deplasarea navelor (bunkeraj).

Rafinăria bulgară de petrol Neftochim din Burgas, singura din Bulgaria, este deținută de Lukoil Bulgaria, o subsidiară a Lukoil European Holdings, cu sediul în Olanda, care este filiala europeană a gigantului petrolier rus Lukoil. De asemenea, subsidiara operează o rețea de peste 220 de benzinării  în toată Bulgaria.

Vineri, Guvernul a aprobat, de asemenea, o derogare de la interdicția europeană privind importul sau transferul de țiței și produse petroliere transportate pe mare din Rusia. Derogarea a fost acordată Bulgariei de UE în iunie în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni adoptat de blocul comunitar. Aceasta va intra în vigoare pe 5 decembrie, dată la care va intra în vigoare embargoul UE asupra importurilor de țiței pe cale maritimă din Grecia, și va fi valabil până la sfârșitul anului 2024.

Începând cu 5 februarie 2023, UE va interzice și importurile de produse petroliere rafinate din Rusia, ca parte a celui de-al optulea pachet de sancțiuni convenit în octombrie.

Luna trecută, guvernul bulgar și Lukoil Bulgaria au ajuns la un acord care să îi permită companiei petroliere să funcționeze normal în schimbul transferului operațiunilor sale financiare în Bulgaria, o mișcare care ar aduce un plus cuprins între 600 de milioane de leva (306,8 milioane de euro) și 700 de milioane de leva la veniturile fiscale ale Bulgariei.

Ce se întâmplă cu rețeaua de benzinării din România

Lukoil operează în România a treia rafinărie din țară în termeni de capacitate, Petrotel Ploiești, dar și o rețea de peste 310 stații de distribuție la nivelul întregii țări. Lukoil nu prezintă date despre evoluția afacerilor lor din România, dar este clar că o parte din carburanții vânduți în rețeaua Lukoil din România, și nu numai, provine și din Bulgaria, de la Burgas, nu doar din rafinăria ploieșteană.

Pe de altă parte, în luna septembrie, când a fost întrebat despre viitorul rafinăriei din România în condițiile impunerii embargoului rusesc, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că Petrotel a găsit altă sursă de țiței.

“Este evident că ne preocupă acest lucru. Ieri au fost discuții la Minister cu toți proprietarii de rafinării, și absolut toți, deci inclusiv Lukoil, ne-au transmis că au găsit sursă alternativă de țiței după data de 5 decembrie”, a afirmat atunci ministrul Energiei.

Pe de altă parte, în teorie, lipsa importurilor de carburanți din Bulgaria poate crește producția rafinăriei din Ploiești, pentru a se asigura măcar necesarul rețelei din România. Iată de ce.

Lukoil nu produce țiței doar în Rusia, ci și în Kazahstan, unde are acorduri de împărțire a producției în zăcămintele de acolo. Compania rusă a anunțat recent că va înceta să mai exporte petrol prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (cu punct terminus în Turcia, în estul Mediteranei), începând din luna decembrie, ca urmare a sancţiunilor occidentale vizând petrolul rusesc, şi le va reorienta spre oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC). Adică spre portul rusesc Novorosiisk de la estul Mării Negre, de unde vine țiței kazah și la Petromidia, în România. Astfel, în teorie, rafinăria Petrotel ar putea funcționa cu țiței extras de Lukoil din Kazahstan, pentru că, spre deosebire de Bulgaria, importul de țiței rusesc nu va mai fi posibil în România începând de luni, 5 decembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Noul regulament de furnizare a energiei electrice: Furnizorul are obligaţia să eşaloneze la plată sumele datorate de client
Noul regulament de furnizare a energiei electrice: Furnizorul are obligaţia să eşaloneze la plată sumele datorate de ...
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat modificări consistente la regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienţii finali, care întăresc......
Romgaz şi Socar Trading au semnat un nou contract pentru livrarea de gaze naturale azere în România
Romgaz şi Socar Trading au semnat un nou contract pentru livrarea de gaze naturale azere în România
Societatea Naţională a Gazelor Naturale Romgaz şi Socar Trading, filiala companiei naţionale petroliere a Republicii ...
Rusia acuză ţările occidentale că încă mai au ‘instincte colonialiste’
Rusia acuză ţările occidentale că încă mai au ‘instincte colonialiste’
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut vineri că ţările occidentale încă mai au ''instincte colonialiste'', ...
Restricţii de trafic pe DN1, în zona localităţii Breaza, după surparea terasamentului drumului
Restricţii de trafic pe DN1, în zona localităţii Breaza, după surparea terasamentului drumului
Traficul rutier este restricţionat pe DN1, în afara localităţii Breaza, după ce terasamentul drumului s-a surpat, a ...