Bulgaria nu are încă un guvernator al Băncii Naţionale, deşi este pe cale de a adera la euro

Singurul candidat pentru postul de guvernator al Băncii Naţionale a Bulgariei nu a reuşit să obţină un sprijin suficient, astfel că ţara vecină nu ştie încă cine va fi cel care va coordona planurile privind aderarea la euro în 2024, transmite Bloomberg.
AGERPRES - vin, 15 apr. 2022, 14:13
Bulgaria nu are încă un guvernator al Băncii Naţionale, deşi este pe cale de a adera la euro

Fostul director de bancă Lyubomir Karimansky, candidatul propus de formaţiunea „Există un Astfel de Popor”, nu a reuşit să strângă suficiente voturi din partea coaliţiei la putere sau a opoziţiei, aceasta după ce un rival sprijinit de premierul Kiril Petkov şi-a anunţat duminică retragerea din cursă, scrie Agerpres.

Această situaţie va prelungi lupta de putere pentru înlocuirea lui Dimitar Radev, care rămâne în continuare la conducerea Băncii Naţionale a Bulgariei, deşi mandatul acestuia s-a încheiat anul trecut. Disputele dintre premierul Kiril Petkov şi partenerii din coaliţia guvernamentală au agravat problema, dar eşecul lui Karimansky ar putea permite reluarea procesului de selecţie.

Indiferent cine îl va înlocui pe Dimitar Radev, va avea responsabilitatea de a finaliza pregătirile pentru aderarea la zona euro şi, dacă procesul se va încheia cu succes, va avea un loc în consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene.

Aderarea la zona euro este destinată să ajute cea mai săracă ţară membră a UE să îşi stimuleze creşterea economică şi să o integreze mai strâns cu ţările bogate din zona unică. Însă, ţara vecină este urmărită cu atenţie după problemele apărute în trecut în sectorul bancar, dar şi în urma scandalurilor privind spălarea de bani în ţările baltice membre ale zonei euro.

Pe lângă scandalurile de la Banca Naţională şi colapsul din 2014 a celei de a patra mari bănci, Bulgaria a fost nevoită să majoreze capitalul la două bănci: Investbank AD, unde Lyubomir Karimansky a lucrat până în 2015, şi First Investment Bank AD. În plus, ca o premieră pentru o ţară candidată la zona euro, Bulgariei i s-a cerut să adere la Uniunea bancară europeană, ca o precondiţie pentru a intra în mecanismul ERM II (mecanismul ratelor de schimb – n. r.), care îi va permite să devină membră a zonei euro peste câţiva ani.

Ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Deşi toate satele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Finanțelor participă la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare la Bruxelles
Ministrul Finanțelor participă la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare la Bruxelles
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă marți, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare, potrivit reprezentanților ministerului, scrie Agerpres....
Wizz Air renunță la un serviciu. Anunț pentru toți pasagerii
Wizz Air renunță la un serviciu. Anunț pentru toți pasagerii
Compania aeriană Wizz Air a anunțat că începând de astăzi, 21 ianuarie, renunță la linia de apelare cu tarif premium. ...
Autostrada Unirii A8: A fost lansată licitația pentru supervizarea lucrărilor pe cel mai dificil lot, Grințieș – Pipirig
Autostrada Unirii A8: A fost lansată licitația pentru supervizarea lucrărilor pe cel mai dificil lot, Grințieș – ...
Contractul pentru supervizarea lucrărilor de proiectare și execuție pe lotul 2B Grințieș - Pipirig, cel mai dificil ...
Gradul de adopție a inteligenței artificiale generative (Gen AI) a ajuns într-o fază-cheie
Gradul de adopție a inteligenței artificiale generative (Gen AI) a ajuns într-o fază-cheie
Gradul de adopție a inteligenței artificiale generative (Gen AI) a ajuns într-o fază-cheie, iar șapte din zece participanți ...