Bursa a coborât cu 1,38% în prima parte a şedinţei, influenţată de scăderea preţului acţiunilor FP

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,38% în prima parte a zilei, într-o piaţă în care investitorii au continuat să tranzacţionaze în special acţiunile Fondului Proprietatea, care au coborât cu 4,82%.
Economica.net - mar, 19 iun. 2012, 10:47
Bursa a coborât cu 1,38% în prima parte a şedinţei, influenţată de scăderea preţului acţiunilor FP

Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute, în contrast cu evoluţia burselor mature din Europa.

La mijlocul şedinţei, cele mai tranzacţionate erau acţiuni FP, cu un rulaj de 12,33 milioane lei, ele consemnând şi una dintre cele mai vizibile scăderi din piaţă. Cel mai recent transfer s-a perfectat la 0,4645 lei/unitate.

„Anunţul Franklin Templeton cu privire la posibilitatea evaluării la un preţ zero a acţiunilor Hidroelectrica din portofoliul FP a determinat vânzări agresive din partea investitorilor, aceştia anticipând probabil modificarea VUAN-ului fondului în situaţia în care această cerere de insolvenţă va fi aprobată de Tribunal. Totuşi, şi în aceste condiţii, faptul că preţul a scăzut considerabil a determinat creşterea interesului unor investitori de a face noi achiziţii, iar acest lucru a dus la stabilizarea preţului acţiunii în jurul valorii de 0,465 lei, zonă considerată un suport, ea fiind maximul canalului lateral în care preţul titlurilor a evoluat pe parcursul verii anului trecut. În aceste condiţii, dacă preţul va avea o susţinere suficientă, este posibil sa vedem o revenire, dar în situaţia în care acest lucru nu se va întâmpla ne putem aştepta la o continuare a corecţiilor, care s-ar putea adânci până la atingerea minimelor din toamna anului trecut”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

De asemenea, brokerul Intercapital consideră că situaţia nu ar trebui dramatizată, fiind posibil ca acestă corecţie să fie doar temporară, iar în perioada următoare, preţul acţiunii să se alinieze la situaţia generală a pieţei, în tandem cu restul acţiunilor tranzacţionate.

La ora 13:10, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,69%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au menţinut stabil indicele BET-NG.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, consemna un recul de 2,4%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 1,62%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 14,38 milioane lei (3,2 milioane euro), valoare dublă faţă de rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 6,8 milioane lei (1,5 milioane de euro).

Lichiditatea de marţi a fost asigurată în proporţie de 85% de operaţiunile cu titlurile Fondului Proprietatea.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Frankfurt erau în creşetre, iar piaţa de la Paris în stagnare.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...