Bursa a crescut cu 0,7% în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de un deal cu acţiuni BRD

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,76% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă cu tranzacţi reduse şi unde lichiditatea a fost salvată de un deal cu 0,21% din acţiunile BRD (BRD), în valoare de 11,3 milioane lei (2,5 milioane euro).
Economica.net - joi, 27 iun. 2013, 11:30
Bursa a crescut cu 0,7% în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de un deal cu acţiuni BRD

Piaţa a revenit pe verde încă din primele minute ale şedinţei, după ce în precedentele şase sesiuni a coborât cumulat cu 3,4%. Totuşi, cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, astfel că la mijlocul zilei, rulaje de peste 20.000 de lei înregistrau acţiuni emise doar de 10 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,41%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se situa cu 1,06% peste nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,71% peste ziua anterioară.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,44%, iar indicele extins BET-BK a crescut cu 0,13%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Transgaz au rămas pe scădere şi în prima parte a zilei de joi, după ce miercuri au coborât cu aproape 2%. Corecţia de miercuri a venit la câteva ore după anunţul OMV potrivit căruia proiectul Nabucco West, în care este implicată şi compania Transgaz, a pierdut cursa pentru gazele extrase din Marea Caspică, de la Şah Deniz (Azerbaijan). Consorţiul care operează exploatarea a optat pentru o altă rută de export către Europa.

La mijlocul şedinţei de joi, titlurile Transgaz erau în scădere cu 0,33%, fiind cotate la 178,8 lei. Operaţiunile cu aceste titluri au însumat 271.000 de lei.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 17,8 milioane lei (4 milioane euro), valoare de patru ori peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 4,1 milioane lei (917.000 de euro). Aproape două treimi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de un deal cu 0,21% din acţiunile BRD, de 11,3 milioane lei (2,5 milioane euro).

Deal-ul a fost realizat la preţul de 7,5 lei/acţiune, cu 0,94% peste închiderea de miercuri, iar pe piaţa principală cotaţia titlurilor băncii a avansat cu 0,13%, la 7,44 lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţa principală, înregistrând transferuri de 3,6 milioane lei, iar preţul a crescut cu 1,05%, la 0,6265 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt erau în stagnare, în timp ce piaţa de la Londra avansa cu aproape 0,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...