Bursa a crescut cu 0,7% în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de un deal cu acţiuni BRD

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,76% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă cu tranzacţi reduse şi unde lichiditatea a fost salvată de un deal cu 0,21% din acţiunile BRD (BRD), în valoare de 11,3 milioane lei (2,5 milioane euro).
Economica.net - joi, 27 iun. 2013, 11:30
Bursa a crescut cu 0,7% în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de un deal cu acţiuni BRD

Piaţa a revenit pe verde încă din primele minute ale şedinţei, după ce în precedentele şase sesiuni a coborât cumulat cu 3,4%. Totuşi, cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, astfel că la mijlocul zilei, rulaje de peste 20.000 de lei înregistrau acţiuni emise doar de 10 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,41%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se situa cu 1,06% peste nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,71% peste ziua anterioară.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,44%, iar indicele extins BET-BK a crescut cu 0,13%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Transgaz au rămas pe scădere şi în prima parte a zilei de joi, după ce miercuri au coborât cu aproape 2%. Corecţia de miercuri a venit la câteva ore după anunţul OMV potrivit căruia proiectul Nabucco West, în care este implicată şi compania Transgaz, a pierdut cursa pentru gazele extrase din Marea Caspică, de la Şah Deniz (Azerbaijan). Consorţiul care operează exploatarea a optat pentru o altă rută de export către Europa.

La mijlocul şedinţei de joi, titlurile Transgaz erau în scădere cu 0,33%, fiind cotate la 178,8 lei. Operaţiunile cu aceste titluri au însumat 271.000 de lei.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 17,8 milioane lei (4 milioane euro), valoare de patru ori peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 4,1 milioane lei (917.000 de euro). Aproape două treimi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de un deal cu 0,21% din acţiunile BRD, de 11,3 milioane lei (2,5 milioane euro).

Deal-ul a fost realizat la preţul de 7,5 lei/acţiune, cu 0,94% peste închiderea de miercuri, iar pe piaţa principală cotaţia titlurilor băncii a avansat cu 0,13%, la 7,44 lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţa principală, înregistrând transferuri de 3,6 milioane lei, iar preţul a crescut cu 1,05%, la 0,6265 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt erau în stagnare, în timp ce piaţa de la Londra avansa cu aproape 0,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...