Bursa a crescut nesemnificativ la deschiderea şedinţei, pe un rulaj salvat de acţiunile FP şi Erste

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,11% la deschiderea şedinţei de vineri, într-o piaţă unde tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi Erste (EBS) au asigurat mai mult de 80% din lichiditatea de 1,3 milioane lei.
Economica.net - vin, 13 sept. 2013, 08:29
Bursa a crescut nesemnificativ la deschiderea şedinţei, pe un rulaj salvat de acţiunile FP şi Erste

După prima jumătate de oră de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost pe plus cu 0,12%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a fost în scădere nesemnificativă, cu 0,06%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,28%.

Indicele BET-XT a crescut cu 0,12%, în timp ce indicele BET-BK a scăzut cu 0,29%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Scăderea indicelui BET-BK a fost influenţată în principal de acţiunile Erste, care au coborât cu 3,76%, influenţate de corecţia înregistrată pe piaţa de la Viena, unde au coborât cu 2,77%. Market makerii pentru acţiunile Erste au dus cotaţia de la BVB la un nivel apropiat de cel de la Viena încă din primele minute, astfel încât preţurile să fie cât mai apropiate pe cele două pieţe.

Investitorii de la BVB au tranzacţionat în total acţiuni de 1,3 milioane lei (288.000 de euro), faţă de doar 270.000 lei (61.000 de euro) în primele 45 de minute ale şedinţei precedente. Peste 80% din lichiditatea de vineri a fost asigurată de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (702.000 de lei) şi Erste (396.000 de lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 0,43%, la 0,702 lei, revenind astfel peste pragul psihologic de 0,7 lei, sub care au coborât în urmă cu trei săptămâni.

Piaţa a fost marcată de apatie în această săptămână, atenţia investitorilor, în principal a micilor jucători, fiind axată pe oferta lansată de Nuclearelectrica pentru listarea la Bursă.

Până joi la ora 16:43, micii investitori (cu ordine între 100 şi 15.000 de acţiuni) au plasat 3.409 ordine în valoare de 211,3 milioane lei (47,1 milioane euro). Volumul de titluri subscrise a depăşit de aproape 5,6 ori numărul alocat pe această tranşă. Cele mai mari subscrieri au fost realizate în primele trei zile ale ofertei, deoarece ordinele introduse în această perioadă beneficiază de un discount de 8% din preţul de vânzare, care va fi stabilit după finalul ofertei în funcţie de subscrierile investitorilor instituţionali.

Începând de joi şi până la finalul ofertei (20 septembrie) ordinele plasate de micii investitori beneficiază de o reducere de 3% din preţul de vânzare.

Bursele vest-europene au deschis şedinţa în scădere uşoară, în aşteptarea datelor privind comerţul retail din SUA şi concluziilor discuţiilor dintre Washington şi Moscova privind Siria.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Franța a avertizat statele candidate la OCDE, printre care se numără și România, cu privire la exigențele sale privind combaterea schimbărilor climatice
Franța a avertizat statele candidate la OCDE, printre care se numără și România, cu privire la exigențele sale privind ...
Franţa a avertizat miercuri statele candidate la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) asupra exigenţelor ...
Proiectul de modificare a regulamentului pentru taxiuri în București a fost pus în dezbatere. Noile criterii de calificare: Euro 6, hibrid, hibrid plug-in şi electrice
Proiectul de modificare a regulamentului pentru taxiuri în București a fost pus în dezbatere. Noile criterii de calificare: ...
Proiectul de modificare a Regulamentului-cadru pentru organizarea transportului local în regim de taxi, care conţine criterii ...
Rata șomajului în București a scăzut până la 1,14%
Rata șomajului în București a scăzut până la 1,14%
Rata şomajului înregistrat în evidenţele Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti a ...