Bursa a crescut pentru a opta şedinţă consecutiv, însă rulajele au scăzut

Bursa de la Bucureşti a crescut uşor, cu 0,38%, pentru a opta şedinţă consecutiv, într-o piaţă în care puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au plasat ordine reduse, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 10,5 milioane lei.
Economica.net - joi, 20 dec. 2012, 15:17
Bursa a crescut pentru a opta şedinţă consecutiv, însă rulajele au scăzut

Piaţa a deschis pe roşu, corectându-se uşor după ce în precedentele şapte şedinţe a urcat cu 3%, însă după ora 14:30, a revenit uşor pe verde. Astfel, în ultimele opt şedinţe, indiele general BET-C a crescut cumulat cu 3,36%.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,36%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,24% peste nivelul de miercuri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut nesemnificativ, cu 0,06%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,6%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,26% sub ziua anterioară.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 10,5 milioane lei (2,3 milioane euro), valoare de aproape trei ori sub rulajul şedinţei precedente, de 30 milioane lei (6,7 milioane euro). Peste 10% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de un deal cu 0,65% din acţiunile BVB (1 milion de lei) şi de o tranzacţie negociată cu titluri Banca Transilvania (278.000 de lei).

„La fiecare sfârşit de an lichiditatea în piaţă scade considerabil. Acest lucru se întâmplă şi acum, iar în condiţiile în care mai există trei şedinţe de tranzacţionare până la finele anului, nu cred că ne mai putem aştepta la mişcări importante. Majoritatea investitorilor probabil îşi pregătesc portofoliile pentru anul viitor, poate le mai reglează din punct de vedere fiscal şi îşi stabilesc strategia pentru prima parte a anului viitor”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Pe piaţa principală, acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 3,6 milioane lei şi, respectiv, de 1,6 milioane lei. Cele două acţiuni au asigurat jumătate din lichiditatea pieţei. Cotaţia acţiunilor Fondului Proprietatea a stagnat la 0,54 lei, iar titlurile SIF Transilvania au scăzut cu 0,72%, la 0,69 lei.

Acţiunile SIF-urilor, titlurile Fondului Proprietatea şi unităţile de fond ale fondurilor listate au fost oprite de la tranzacţionare timp de o oră, pentru informarea investitorilor cu privire la modificarea unor reglementări CNVM care permit înregistrarea la o valoare stabilită de un evaluator independent a acţiunilor societăţilor aflate în insolvenţă. Până acum, aceste titluri erau înregistrate la valoare zero.

Astfel, participaţiile respective vor putea fi înregistrate fie la valoarea zero, fie la o valoare stabilită de un evaluator independent.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la modificarea reglementărilor, iar după revenirea la tranzacţionare acţiunile SIF-urilor şi titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fluctueze foarte uşor.

În baza acestor modificări, Fondul Proprietatea va putea distribui dividende anul viitor dacă activul net pe acţiune va depăşi valoarea nominală, de 1 leu, în urma includerii participaţiei la Hidroelectrica în calculul activului net, la o valoare stabilită de un evaluator independent.

Totodată, CNVM a emis, joi, şi o dispunere de măsuri prin care administratorii fondurilor de investiţii şi ai SIF-urilor pot apela, la fel ca Fondul Proprietatea, la aceleaşi modalităţi de evaluare a companiilor aflate în insolveţă sau reorganizare.

„În cazul Fondului Proprietatea, modificarea de regulament apărută astăzi, cred că era inclusă în preţ şi din această cauză reacţia pieţei nu a fost una spectaculoasă. Totodată, şi lichiditatea pieţei cred că a fost un factor nefavorabil important în evoluţia avută după anunţ. Totuşi, nu trebuie să uităm că preţul acţiunii a avut o evoluţie în discrepanţă faţă de restul pieţei, iar pentru prima parte a anului ne putem aştepta la o evoluţie asemănătoare cu cea de anul trecut”, a mai spus Mureşian.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 133.000 de lei, valoare de aproape trei ori sub rulajul de miercuri, de 387.000 de lei.

La închiderea pieţei principale, bursele de la Frankfurt şi Londra erau în stagnare, iar piaţa de la Paris era în creştere cu 0,1%.

Te-ar mai putea interesa și
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a încheiat achiziția grupului Wolfgang Freiler, intrând de astăzi în proprietatea pachetului de 100% din capitalul social al companiilor WF Kunststoff Handels GmbH, Wolfgang Freiler......
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina ...
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...