Bursa a crescut pentru a şasea şedinţă consecutiv, iar rulajul a atins maximul ultimelor 3 săptămâni

Bursa de la Bucureşti a crescut uşor, cu 0,77%, pentru a şasea şedinţă consecutiv, într-o piaţă unde investitorii au ridicat preţul acţiunilor BRD (BRD) cu 3,26%, titlurile Erste (EBS) au urmat evoluţia de la Viena şi au avansat cu 4,41%, iar rulajul a urcat la maximul ultimelor trei săptămâni.
Economica.net - mar, 18 dec. 2012, 16:21
Bursa a crescut pentru a şasea şedinţă consecutiv, iar rulajul a atins maximul ultimelor 3 săptămâni

În ultimele şase şedinţe, indicele general al Bursei, BET-C, a crescut cumulat cu 2,44%.

Atenţia investitorilor a fost axată doar pe câteva acţiuni şi în şedinţa de marţi, printre aceste titluri regăsindu-se Erste, BRD, SIF Moldova şi Fondul Proprietatea. La finalul şedinţei, rulaje de peste 100.000 de lei înregistrau doar acţiunile emise de 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,99%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 0,94% peste nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 1,05%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,18%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a situat cu 0,72% peste ziua anterioară.

Acţiunile BRD au fost pe verde încă din primele minute, iar după ora 11:30, au urcat cu peste 3%, odată cu introducerea unor ordine mai mari de cumpărare, deşi au în majoritatea cazurilor fost vizate volume reduse de titluri. La închiderea şedinţei, volumul de acţiuni scoase la vânzare a depăşit titlurile pentru care erau ordine de cumpărare, deşi în cea mai mare parte a şedinţei cererea a fost aproape dublă faţă de ofertă.

În total, pe piaţa principală au fost tranzacţionate acţiuni BRD de 5,9 milioane lei, prin de 272 de tranzacţii. Cu aceste titluri a fost realizat şi un deal, de 750.000 de lei, la preţul de 7,5 lei, cu 1,9% peste închiderea de luni.

Tranzacţii negociate au fost efectuate şi cu titluri Transelectrica (1,8 milioane lei), Fondul Proprietatea (1,6 milioane lei), OMV Petrom (1,5 milioane lei) şi Banca Transilvania (1,2 milioane lei).

Unii brokeri cred că interesul mai ridicat pentru acţiunile BRD şi deal-urile cu titlurile Transelectrica şi OMV Petrom sunt susţinute de intrări noi de bani în piaţă din partea unor investitori. În acelaşi timp, alţi brokeri cred că tranzacţiile reprezintă ieşiri din piaţă ale unor investitori.

„Dealurile de astăzi (marţi – n.r.) nu cred că reprezintă o intrare spectaculoasă a unor investitori străini, ci dimpotrivă poate fi o ieşire, având în vedere faptul că unele bănci au anunţat recent că renuţă la activităţile din piaţa de capital. Investitorii nu cred în declaraţii privind stabilitatea politică, ci aşteaptă fapte şi rezultate concrete. Se aşteaptă instalarea noului guvern şi ceea ce are de gând să facă. Până la sfârşitul anului nu mă aştept la minuni, poate doar în ultima zi să existe câteva creşteri determinate de cosmetizări de portofolii pe final de an. În rest, ne concentrăm pe începutul anului viitor”, a declarat pentru MEDIAFAX Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

În total, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 40,6 milioane lei (9,1 milioane euro), valoare cu 57% peste rulajul şedinţei precedente, de 25,8 milioane lei (5,7 milioane euro). O lichiditate mai mare decât cea de marţi a fost înregistrată pe 28 noiembrie, când BERD a vândut 0,4% din acţiunile OMV Petrom pentru 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro), ridicând rulajul la 91,3 milioane lei (20,2 milioane euro).

Aproape 80% din rulajul de marţi a fost asigurat de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (13,3 milioane lei), BRD (5,9 milioane lei), Erste (4,1 milioane lei) şi SIF Moldova (3 milioane lei), precum şi de deal-urile cu titlurile Transelectrica, OMV Petrom şi Banca Transilvania.

Market makerii pe titlurile Erste au ridicat preţul de la BVB cu 3% încă de la deschidere pentru a-l aduce la un nivel în imediata apropiere a cotaţiei de la Viena, unde este piaţa principală a acţiunilor Erste. La închiderea şedinţei, aceste titluri erau la 106,5 lei (23,84 euro), preţ cu 4,41% peste nivelul de luni.

În acelaşi timp, pe bursa de la Viena, acţiunile Erste avansau cu 4,03%, la 24,16 euro.

Pe piaţa Rasdaq, lichiditatea a urcat la 4,2 milioane lei, faţă de doar 258.000 de lei în şedinţa precedentă.

Rulajul a fost asigurat în proporţie de % de un deal de aproape 4 milioane lei, prin care au fost transferate acţiuni reprezentând 14,33% din titlurile firmei Textila Oltul din Sfântu Gheorghe (TEXU). Pachetul de acţiuni transferat este similar participaţiei pe care SIF Moldova o are firmă.

Titlurile au fost cedate la preţul de 10,06 lei, preţ de peste două ori mai mare decât cea mai recentă cotaţie, înregistrată în 10 aprilie 2009, de 4,05 lei/titlu.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...