1EUR = 4.7287 RON | Bucureşti 31 º

News

Bursa a crescut uşor în prima parte a şedinţei, după două zile consecutive de scădere

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,26%, după două zile consecutive de scădere, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au avansat cu 0,8%, revenind uşor după corecţia de peste 5% înregistrată în ultimle două şedinţe.

11 dec, 2013 | Mediafax

În precedentele două zile, indicele general al Bursei, BET-C, a coborât cumulat cu 2%, în condiţiile în care unii investitori au marcat o parte din câştiguri.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,2% în prima parte a şedinţei de miercuri, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG în imediata apropiere a închiderii de marţi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a stagnat.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au înregistrat variaţii de sub 0,1%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Fluctuaţiile uşoare au venit în cadrul unor transferuri cu volume mici de acţiuni, investitorii tranzacţionând în total acţiuni de numai 6,3 milioane lei (1,4 milioane euro). Rulajul pieţei este de patru ori sub cel înregistrat în perioada similară a şedinţei precedente, de 25,9 milioane lei (5,8 milioane euro).

Mai mult de jumătate din lichiditatea pieţei au reprezentat operaţiuni cu acţiunile Fondului Proprietatea (2,2 milioane lei) şi Transgaz (1,5 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,8%, la 0,8195 lei, revenind uşor după ce în precedentele două zile au coborât cu 5,3%.

În acelaşi timp, acţiunile Transgaz (TGN) au scăzut cu 0,56%, la 179 lei. Preţul este cu aproape 6% sub cotaţia dinanintea anunţului făcut miercurea trecută de Fondul Proprietatea privind posibilitatea de a vinde o parte sau toate acţiunile deţinute la Transgaz.

Ulterior, Fondul Proprietatea a anunţat marţi seară că vrea să vândă, printr-un plasament privat, 10% din acţiunile Transgaz. Pachetul vizat este evaluat la 211,2 milioane lei (47,4 milioane euro) în funcţie de cea mai recentă cotaţie bursieră a titlurilor companiei de transport al gazelor naturale.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,6%.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO