Bursa a crescut uşor în prima parte a şedinţei, într-o piaţă apatică

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,26% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde rulajele au continuat să fie reduse în cazul majorătăţii acţiunilor, iar lichiditatea a fost salvată de transferurile cu titlurile Erste (EBS).
Economica.net - mie, 31 iul. 2013, 11:18
Bursa a crescut uşor în prima parte a şedinţei, într-o piaţă apatică

Investitorii nu au reacţionat la declaraţiile reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional cu privire la noul acord cu România şi nici la îmbunătăţirea prognozei de creştere economică a României de către FMI, la 2% pentru acest an.

Astfel, piaţa a evoluat în aceeaşi notă caracteristică şedinţelor anterioare, cu fluctuaţii reduse şi volume de tranzacţionare mici. La mijlocul şedinţei, rulaje de peste 20.000 de lei înregistrau acţiuni emise de doar 12 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 5,6 milioane lei (1,3 milioane euro), valoare de peste două ori sub lichiditatea de marţi, de 12,2 milioane lei (2,7 milioane euro).

Peste două treimi din rulajul pieţei a fost asigurat de operaţiuni cu acţiunile băncii austriece Erste (EBS), în valoare de 3,7 milioane lei. Preţul acestor titluri a urmat evoluţia de la Viena şi a crescut cu 1,52%, la 100 lei, revenind după scăderea uşoară de marţi.

La ora 13:15, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,46%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,22% peste închiderea de marţi.

Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat nesemnificativ, cu 0,14%.

Totodată, indicele extins BET-XT s-a plasat cu 0,41% peste şedinţa precedentă, iar indicele extins BET-BK a crescut cu 0,28%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Pe segmentul destinat obligaţiunilor a fost transferat un pachet de titluri de stat, pentru 10,5 milioane lei (2,4 milioane euro).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, pieţele de la Frankfurt şi Paris erau în stagnare, iar bursa de la Londra era în creştere cu 0,5%. Investitorii sunt prudenţi înainte de anunţarea datelor privind evoluţia PIB-ului în SUA şi de cea mai recentă decizie a băncii centrale a SUA privind politica monetară, analiştii anticipând menţinerea dobânzii de politică monetară la 0,25%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...