Bursa a crescut uşor în prima parte a şedinţei, într-o piaţă apatică

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,26% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde rulajele au continuat să fie reduse în cazul majorătăţii acţiunilor, iar lichiditatea a fost salvată de transferurile cu titlurile Erste (EBS).
Economica.net - mie, 31 iul. 2013, 11:18
Bursa a crescut uşor în prima parte a şedinţei, într-o piaţă apatică

Investitorii nu au reacţionat la declaraţiile reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional cu privire la noul acord cu România şi nici la îmbunătăţirea prognozei de creştere economică a României de către FMI, la 2% pentru acest an.

Astfel, piaţa a evoluat în aceeaşi notă caracteristică şedinţelor anterioare, cu fluctuaţii reduse şi volume de tranzacţionare mici. La mijlocul şedinţei, rulaje de peste 20.000 de lei înregistrau acţiuni emise de doar 12 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 5,6 milioane lei (1,3 milioane euro), valoare de peste două ori sub lichiditatea de marţi, de 12,2 milioane lei (2,7 milioane euro).

Peste două treimi din rulajul pieţei a fost asigurat de operaţiuni cu acţiunile băncii austriece Erste (EBS), în valoare de 3,7 milioane lei. Preţul acestor titluri a urmat evoluţia de la Viena şi a crescut cu 1,52%, la 100 lei, revenind după scăderea uşoară de marţi.

La ora 13:15, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,46%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,22% peste închiderea de marţi.

Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat nesemnificativ, cu 0,14%.

Totodată, indicele extins BET-XT s-a plasat cu 0,41% peste şedinţa precedentă, iar indicele extins BET-BK a crescut cu 0,28%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Pe segmentul destinat obligaţiunilor a fost transferat un pachet de titluri de stat, pentru 10,5 milioane lei (2,4 milioane euro).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, pieţele de la Frankfurt şi Paris erau în stagnare, iar bursa de la Londra era în creştere cu 0,5%. Investitorii sunt prudenţi înainte de anunţarea datelor privind evoluţia PIB-ului în SUA şi de cea mai recentă decizie a băncii centrale a SUA privind politica monetară, analiştii anticipând menţinerea dobânzii de politică monetară la 0,25%.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00....
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...