Bursa a crescut uşor în prima parte a zilei, pe un rulaj salvat de acţiuni FP, Petrom şi SIF Oltenia

Bursa a crescut cu 0,27% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să nu intre la tranzacţionare, iar operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) şi SIF Oltenia (SIF5) au asigurat 80% din lichiditatea de 7,5 milioane lei.
Economica.net - mar, 23 iul. 2013, 11:11
Bursa a crescut uşor în prima parte a zilei, pe un rulaj salvat de acţiuni FP, Petrom şi SIF Oltenia

Piaţa a crescut uşor încă din primele minute, însă recuperarea uşoară a venit în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse în cazul celor mai multe acţiuni. În prima parte a şedinţei, rulaje de peste 20.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 12 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Lichiditatea pieţei, de 7,5 milioane lei (1,7 milioane euro), a fost de şase ori peste rulajul din perioada similară a şedinţei precedente, de numai 1,2 milioane lei (281.000 de euro). Aproape 80% lichiditatea de marţi a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (2,6 milioane lei, din care un deal de 1,3 milioane lei) şi cu titlurile OMV Petrom (1,8 milioane lei, din care un deal 860.000 de lei) şi un deal cu acţiuni SIF Oltenia (1,4 milioane lei).

Pe piaţa principală, acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,62%, la preţul de 0,6465 lei, iar titlurile OMV Petrom au urcat cu 1,01%, la 0,43 lei. La aceste preţuri au fost realizate şi cele două deal-uri cu aceste acţiuni.

Tranzacţia negociată cu titlurile SIF Oltenia a fost efectuată la un preţ similar celui de luni. Pe piaţa principală cotaţia a scăzut nesemnificativ, cu 0,07%, la 1,449 lei, pe un rulaj de numai 9.000 de lei, fiind realizate doar şase transferuri.

La mijlocul şedinţei, indicele BET al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în creştere cu 0,32%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,22% peste nivelul de luni.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,42%.

Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au crescut cu 0,1%, la 1,052 lei, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au avansat cu 0,16%, la 0,6425 lei, în prima parte a zilei.

În precedentele şapte şedinţe acţiunile SIF Banat-Crişana au încheiat o singură dată pe verde, iar corecţia din celelalte şase zile a dus preţul în jos cu 7,2%. În acelaşi interval, titlurile SIF Muntenia au coborât cu 7,7%.

În prima parte a şedinţei de marţi, investitorii au realizat 79 de tranzacţii cu acţiunile SIF Banat-Crişana, de 425.000 de lei, iar titlurile SIF Muntenia au consemnat un rulaj de 160.000 de lei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat miercurea trecută preluarea Muntenia Invest şi indirect controlul asupra SIF Muntenia (SIF4) de către SIF Banat-Crişana. Aprobarea ASF a fost ultimul aviz necesar pentru preluarea Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, de către SIF Banat-Crişana.

La mijlocul şedinţei de marţi, indicele extins BET-XT era cu 0,34% nivelul de luni, iar indicele extins BET-BK era în creştere cu 0,47%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,3%, continuând să avanseze pentru a cincea şedinţă consecutiv, după ce mai multe companii au raportat rezultate financiare peste aşteptările pieţei.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...