1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 24 º

News

Bursa a crescut uşor în prima parte a zilei, pe un rulaj salvat din nou de acţiunile Erste şi FP

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,49% în prima parte a şedinţei de vineri, într-o piaţă cu rulaje reduse în cazul celor mai multe acţiuni, iar tranzacţiile cu titlurile Erste (EBS) şi Fondul Proprietatea (FP) au salvat din nou lichiditatea.

26 iul, 2013 | Mediafax

Piaţa a fluctuat nesemnificativ în prima jumătate de oră, iar apoi a început să crească uşor, revenind după ce joi a scăzut cu aproape 1%. Volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse, astfel că la mijlocul şedinţei, rulaje de peste 20.000 de lei înregistrau acţiuni emise de numai 7 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 4,7 milioane lei (1,1 milioane euro), valoare cu 34% sub rulajul din perioada similară a şedinţei de joi, de 7,1 milioane lei (1,6 milioane euro). Aproape 92% din lichiditate a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Erste (3,1 milioane lei) şi Fondul Proprietatea (1,2 milioane lei).

Titlurile Erste au urmat evoluţia de pe piaţa de la Viena şi au crescut cu 2,9%, la 97,5 lei, iar acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,15%, la 0,645 lei.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se plasa cu 0,57% peste nivelul de joi, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,22%.

Acţiunile Transgaz (TGN) au scăzut cu 0,53%, la 188 lei, pe un rulaj de doar 43.000 de lei.

Compania a anunţat vineri dimineaţă că a cheltuit 110,7 milioane lei (25,1 milioane euro) pentru proiectul gazoductului Nabucco Vest, iar întrucât proiectul nu s-a concretizat compania de stat va raporta această sumă drept pierdere. Această sumă ar putea creşte cu alte 6,6 milioane de lei, înregistrate drept cheltuieli pentru dezvoltarea Nabucco.

La mijlocul şedinţei, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a fost în stagnare.

Totodată, indicele extins BET-XT s-a plasat cu 0,34% peste ziua anterioară, iar indicele extins BET-BK a fost pe plus cu 0,48%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Frankfurt erau în scădere cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,5%, iar piaţa de la Paris era în creştere cu 0,3%. În acelaşi timp, majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 1%.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO