Bursa a crescut uşor, însă rulajele au continuat să fie reduse pentru majoritatea acţiunilor

 Bursa de la Bucureşti a crescut uşor, cu 0,83%, pentru a treia şedinţă consecutiv, însă rulajele au continuat să fie reduse în cazul celor mai multe acţiuni, iar brokerii cred că volumele de tranzacţionare vor începe să crească abia din luna septembrie, când se încheie perioada de vacanţă.
Economica.net - lun, 05 aug. 2013, 15:04
Bursa a crescut uşor, însă rulajele au continuat să fie reduse pentru majoritatea acţiunilor

În ultimele trei şedinţe, indicele general BET-C a crescut cumulat cu 2,4%, într-o piaţă apatică şi unde atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a fost axată doar pe câteva acţiuni.

Investitorii nu au reacţionat defel la decizia luată luni de Banca Naţională a României de a scădea rata dobânzii de politică monetară de la 5% pe an la 4,5% pe an, deşi reducerea a depăşit aşteptările analiştilor financiar bancari.

„Investitorii de retail, care dau tonul creşterii şi scăderilor acţiunilor, sunt în vacanţă, iar dacă rezultatele financiare (pe care majoritatea companiilor de la BVB urmează să le anunţe în următoarele două săptămâni – n.r.) nu sunt spectaculoase (fie negative, fie pozitive), preţurile nu se mişcă. Important este că nu au scăzut. Piaţa ar putea să îşi revină, cel puţin în termeni de lichiditate, începând cu septembrie (când se încheie perioada de vacanţe şi investitorii sunt mai activi – n.r.)”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al BT Securities, Rareş Nilaş.

Rulaje de peste 10.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar un sfert dintre companiile listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în creştere cu 1,29%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a fost în stagnare.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,54%.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a crescut cu 1,11%, în timp ce indicele extins BET-BK a urcat cu 0,72%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 18,1 milioane lei (4,1 milioane euro), valoare la jumătatea rulajului de vineri, când mai multe deal-uri şi tranzacţii mai mari cu acţiuni Fondul Proprietatea, BRD, Banca Transilvania şi Erste au dus rulajul la 36,3 milioane lei (8,3 milioane euro).

Peste 80% din lichiditatea de luni a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Erste (6 milioane lei), Fondul Proprietatea (3,1 milioane lei), BRD (3 milioane lei, din care un deal de 2,4 milioane lei) şi SIF Muntenia (2,7 milioane lei, din care un deal de 1,8 milioane lei).

Acţiunile Erste au crescut cu 0,43%, la 105,5 lei, iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,46%, la 0,662 lei.

În acelaşi timp, acţiunile SIF Muntenia au urcat cu 1,57%, la 0,6465 lei, iar titlurile BRD au crescut cu 2,58%, la 8,15 lei. Deal-urile cu acţiunile SIF Muntenia şi BRD au fost realizate la preţuri cu 0,55% şi, respectiv, cu 0,69% peste ultimele cotaţii de vineri.

Pe segmentul destinat obligaţiunilor au fost transferate titluri de 10,7 milioane lei (2,4 milioane euro), cea mai mare parte a rulajului fiind asigurată de o operaţiune cu obligaţiuni emise de UniCredit Ţiriac Bank, de 10,2 milioane lei (2,3 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 67.000 de lei, faţă de 80.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Londra erau în scădere cu 0,3% şi, respectiv, cu 0,5%, iar piaţa de la Paris era în stagnare. În acelaşi timp, majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 0,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...