Bursa a crescut uşor la deschidere, pe o lichiditate în revenire

Bursa de la Bucureşti a avansat cu 0,62% la deschiderea şedinţei de vineri, în linie cu bursele vest-europene, pe o lichiditate în revenire şi susţinută de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Muntenia (SIF4).
Economica.net - vin, 25 mai 2012, 08:10
Bursa a crescut uşor la deschidere, pe o lichiditate în revenire

La ora 10:15, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,63%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,61% peste nivelul de joi.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,78%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,56%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cei mai mulţi investitori au continuat să fie prudenţi la tranzacţionare, astfel că în primele minute au fost realizate operaţiuni cu acţiuni emise doar de 18 din cele 81 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea „Internaţionale”. Operaţiunile au însumat 922.000 de lei (206.000 de euro), valoare de peste patru ori mai mare decât rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 209.000 de lei (47.000 de euro).

Atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a fost axată în special pe acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Muntenia, cele două titluri înregistrând cele mai mari rulaje din piaţă, de 460.000 de lei şi, respectiv, de 366.000 de lei. Aceste acţiuni au asigurat 90% din lichiditatea pieţei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,8%, la 0,4928 lei, după ce Fondul a anunţat consorţiul care va intermedia listarea tehnică la bursa de la Varşovia. Consorţiul compus din JP Morgan şi UniCredit Group şi KBC Securities va intermedia operaţiunea care ar putea avea loc până la finele acestui an. Dată finală pentru listarea secundară depinde însă de momentul stabilirii unei legături directe sau indirecte între sistemele depozitare din Polonia şi România, potrivit propunerii a administratorului Fondului, Franklin Templeton.

Titlurile SIF Muntenia au crescut foarte uşor, cu 0,13%, la 0,8 lei. Societatea a anunţat miercuri că doi acţionari au cerut revocarea Consiliului Reprezentanţilor şi au avansat 11 nominalizări pentru structura care supraveghează activitatea societăţii de administrare a investiţiilor, SAI Muntenia. Solicitarea a fost avansată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul complexului comercial Doraly, care deţine 4,01% din capital, şi ING International Romanian Equity Fund, care are o participaţie de 0,99% din acţiuni.

Cererea celor doi acţionari urmează să fie analizată de şefii SIF Muntenia pentru a stabili dacă va fi discutată într-o AGA programată pentru 6 iulie.

Bursele vest-europene au deschis şedinţa de vineri în creştere cu până la 0,7%, în frunte cu acţiunile băncilor datorită aşteptărilor investitorilor că Banca Centrală Europeană ar putea lua măsuri de creştere economică în şedinţa programată pentru 6 iunie.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
Loteria Română a anunțat luni că oferă un nou produs jucătorilor, noul loz în plic "Coşarul", la cere cele mai mari ...
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Producătorul auto ceh Skoda, parte a grupului Volkswagen AG, a anunţat luni că a redus semnificativ luni producţia, pentru ...
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Vineri, 15 octombrie 2021, în cadrul primei reuniuni a Comitetului pentru Programul Europa Digitală, statele membre ale ...