Bursa a crescut uşor, pe un rulaj dominat de acţiunile BRD şi Fondul Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,42%, într-o piaţă apatică şi unde tranzacţiile cu acţiunile BRD (BRD) şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat aproape trei sferturi din lichiditatea la 25,8 milioane lei.
Economica.net - lun, 17 dec. 2012, 15:27
Bursa a crescut uşor, pe un rulaj dominat de acţiunile BRD şi Fondul Proprietatea

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,22%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,13% peste nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,14%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,56%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în imediata apropiere a nivelului de vineri.

„Pe final de an nu cred să se mai întâmple mare lucru pe bursă. Să vedem ce mai apare, însă nu cred că ar trebui să asistăm la surprize. Săptămâna viitoare vine scadenţa pe contractele futures de pe bursele externe şi poate după aceea vom mai vedea ceva mai multă volatilitate. Anul este închis, toată lumea pleacă în vacanţă de săptămâna viitoare şi se vor mai întoarce doar pe la mijlocul lunii ianuarie”, a afirmat un broker.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 25,8 milioane lei (5,7 milioane euro), valoare cu 46% peste rulajul de vineri, de 17,7 milioane lei (3,9 milioane euro). Aproape 75% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiuni BRD (13,6 milioane lei, din care cinci deal-uri de 8,1 milioane lei) şi Fondul Proprietatea (5,5 milioane lei).

Unii brokeri cred că deal-urile sunt doar ultime aranjări de portofolii pentru final de an între unii investitori mai mari.

Cel mai mare pachet de acţiuni BRD, reprezentând 0,09% din capitalul social al băncii, a fost transferat printr-o singură operaţiune realizată la scurt timp după ora 15:00, pentru aproape 4,8 milioane lei. Titlurile au fost cedate la preţul de 7,36 lei, cu 0,82% peste închiderea de vineri. La acelaşi preţ au fost realizate şi cele cinci deal-uri, cele mai mari pachete fiind cedate la ora 15:40.

În total au fost transferat acţiuni reprezentând 0,26% din capitalul social al băncii. La finalul şedinţei, titlurile BRD erau cotate la 7,36 lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat ziua la 0,538 lei, preţ în creştere cu 0,19%.

Aceste acţiuni nu au fost influenţate vizibil de anunţul potrivit căruia Tribunalul Bucureşti a admis cererea Ioanei Sfîrăială, acţionar al Fondului Proprietatea, de radiere din Registrul Comerţului a înregistrării deciziilor AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator al FP. Decizia instanţei a fost deja atacată cu recurs de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.

Având în vedere că decizia Tribunalului Bucureşti nu este irevocabilă, aceasta nu produce efecte.

Adminstratorul Fondului Proprietatea a anunţat, totodată, că versiunea actului constitutiv la care face referire decizia instanţei nu este cea în vigoare în prezent.

Imediat după anunţ, acţiunile FP au scăzut cu 0,37%, însă apoi au revenit pe creştere, cele mai mari pachete fiind transferate la un preţ cu puţin peste ultima cotaţie de vineri.

„Pe acţiunile Fondului Proprietatea se pare că a apărut un vânzător mai mare, ceea ce a dus la o îmbunătăţire a lichidităţii”, a spus brokerul.

Acţiunile Artego (ARTE) au scăzut cu 1,6%, la 8,6 lei, corectându-se după ce în precedentele trei şedinţe au urcat cu 52%. În şedinţa de luni au fost realizate tranzacţii de doar 23.000 lei, după ce în precedentele trei sesiuni au fost transferate acţiuni reprezentând 1,1% din capitalul social, pentru 891.000 de lei. Cele mai mari volume au fost transferate vineri, pentru 618.000 de lei.

Un rulaj mai mare decât în precedentele şedinţe a fost înregistrat şi de acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC). Prin 406 operaţiuni au fost transferate 0,46% din titlurile băncii, pentru 562.000 de lei, iar preţul a avansat cu 2,63%, la 0,039 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 258.000 de lei, valoare cu 18% peste rulajul de vineri, de 219.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...