Bursa a crescut uşor, pe un rulaj susţinut în principal de acţiunile Fondului Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,28%, într-o piaţă unde volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse în cazul celor mai multe acţiuni, iar peste două treimi din lichiditate a fost asigurată de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (FP).
Economica.net - lun, 15 iul. 2013, 10:33
Bursa a crescut uşor, pe un rulaj susţinut în principal de acţiunile Fondului Proprietatea

Piaţa a scăzut foarte uşor la deschiderea şedinţei, după şapte şedinţe consecutive în care a urcat cu peste 3%. După ora 11:00, piaţa s-a întors pe verde, însă cei mai mulţi investitori au continuat să nu intre la tranzacţionare.

La ora 13:00, tranzacţii de peste 20.000 de lei erau înregistrate de acţiuni emise de doar 10 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Tranzacţiile au cumulat doar de 7,6 milioane lei (1,7 milioane euro), valoare de trei ori sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 22,6 milioane lei (5,1 milioane euro).

Mai mult de două treimi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondulului Proprietatea (5,2 milioane lei, din care un deal de 1,9 milioane lei). Titlurile FP au crescut cu 0,7% în prima parte a şedinţei şi au ajuns la preţul de 0,645 lei.

Rulajul din prima parte a zilei de vineri a fost dominat de deal-uri cu acţiuni BRD, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Banca Transilvania şi Transgaz, în valoare cumulată de 15,2 milioane lei.

La mijlocul şedinţei de luni, La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în creştere cu 0,28%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,12% peste şedinţa precedentă.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 0,41% peste nivelul de vineri.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,28%, iar indicele extins BET-BK a crescut cu 0,34%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%. Pieţele au fost pe verde încă de la deschidere, după ce datele privind creşterea economică a Chinei în trimestrul al doilea s-au încadrat în proiecţiile analiştilor.    

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...