Bursa a deschis şedinţa în creştere uşoară, pe un rulaj scăzut

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,3% în prima jumătate de oră a şedinţei, într-o piaţă unde au fost realizate tranzacţii de doar 651.000 de lei, rezultat din transferuri cu acţiuni emise de un sfert dintre companiile listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
Economica.net - joi, 17 oct. 2013, 08:23
Bursa a deschis şedinţa în creştere uşoară, pe un rulaj scăzut

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,31% în primele 30 de minute de tranzacţionare, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,2% peste şedinţa precedentă.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,77%.

Fluctuaţii uşoare au înregistrat şi cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, care au crescut cu 0,38% şi, respectiv, cu 0,61%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 651.000 de lei (146.000 de euro), sumă la jumătatea rulajului din prima jumătate de oră a şedinţei de miercuri, de 1,4 milioane lei (330.000 de euro). Mai mult de două treimi din lichiditatea de joi au fost asigurate de transferuri cu acţiunile SIF Transilvania (234.000 de lei) şi Fondul Proprietatea (200.000 de lei).

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au crescut cu 0,93%, la 0,6 lei, iar acţiunile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,01%, la 0,7975 lei.

Titlurile FP au continuat, astfel, să se apropie de preţul record atins în primele minute ale şedinţei de vineri, de 0,8095 lei.

Administratorul Fondului Proprietatea, compania americană Franklin Templeton, a anunţat miercuri că a completat ordinea de zi a două adunări ale acţionarilor programate pentru 22 noiembrie cu propuneri ale celui mai mare acţionar, fondul american de hedging Elliott Associates.

Elliott Associates propune prelungirea cu doi ani a mandatului de administrator al Franklin Templeton, începând din 2014, care va trebui să îndeplinească două ţinte legate de diferenţa dintre preţul din piaţă al acţiunilor FP şi activul net al Fondului, precum şi de distribuirea de bani către acţionari.

În primele două zile ale ofertei prin care FP vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni, operaţiunea a fost suprasubscrisă cu 22%, fiind plasate 211 ordine pentru 735,6 milioane de acţiuni, care reprezintă 5,34% din toate titlurile Fondului, cumulat potrivit datelor din sistemul Bursei. Oferta a început marţi şi Fondul este dispus să plătească 600 milioane lei (134,8 milioane euro) pentru pachetul de acţiuni vizat.

Marile pieţe europene au deschis şedinţa de joi în scădere cu până la 0,4%, din cauza perspectivelor slabe de profit ale companiilor de pe continent. Pieţele europene au urcat miercuri la cel mai ridicat nivel din iunie 2008, după apariţia primelor informaţii privind iminentul acord din Congresul american privind bugetul şi datoria de stat
 

Te-ar mai putea interesa și
Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 40 au fost rănite în timpul bombardamentelor ruse asupra localității ucrainene Severodoneţk
Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 40 au fost rănite în timpul bombardamentelor ruse asupra localității ucrainene ...
Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 40 au fost rănite joi în bombardamente ruse intense asupra oraşului Severodoneţk, în estul Ucrainei, deja aproape încercuit de forţele Moscovei, a......
Exporturile ucrainene de cereale s-au prăbușit până la o treime în luna mai
Exporturile ucrainene de cereale s-au prăbușit până la o treime în luna mai
Ucraina a exportat de la începutul lunii mai 643.000 de tone de cereale, un nivel considerabil mai scăzut decât în perioada ...
Bill Gates va deschide un hotel de lux la Vatican. Costul de cazare va fi de minim 490 de euro pe noapte
Bill Gates va deschide un hotel de lux la Vatican. Costul de cazare va fi de minim 490 de euro pe noapte
Bill Gates va deschide un hotel de lux la Vatican. Planul de afaceri este ambiţios: 64 de camere, 11 apartamente şi 2 apartamente ...
Eurostat: Numărul emigranților ilegali aflați pe teritoriul UE a crescut cu 22% în 2021
Eurostat: Numărul emigranților ilegali aflați pe teritoriul UE a crescut cu 22% în 2021
Numărul persoanelor aflate în situaţie ilegală în Uniunea Europeană a crescut cu 22%, ajungând la aproape 700.000 ...