Bursa a deschis şedinţa în stagnare, pe un rulaj foarte redus

Bursa de la Bucureşti a stagnat la deschiderea şedinţei de luni, într-o piaţă cu un rulaj de doar 194.000 de lei, rezultat din tranzacţii cu acţiuni emise de 10 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
Economica.net - lun, 14 oct. 2013, 07:54
Bursa a deschis şedinţa în stagnare, pe un rulaj foarte redus

După primele 15 minute de tranzacţionare, indicii BET-FI şi BET-NG înregistrau singurele variaţii vizibile. Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,15%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,12% sub nivelul de vineri.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat transferuri cu acţiuni de numai 194.000 de lei (44.000 de euro), sumă cu mult sub rulajul din perioada similară a şedinţei precedente, de 28,1 milioane lei (6,3 milioane euro). Rulajul de vineri a fost dominat de operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea, care în primele trei minute au atins un nou preţ maxim istoric, de 0,8095 lei/titlu.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă şi la deschiderea şedinţei de luni, însă tranzacţiile au însumat doar 171.000 de lei. Preţul acestor titluri a crescut cu 0,13%, la 0,779 lei.

După aprobarea dată joi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru oferta de cumpărare, acţiunile Fondului Proprietatea au crescut joi cu 8%, până în apropierea pragului de 0,8 lei. Spre finalul şedinţei, acţiunile au rămas pe plus cu 5% şi au încheiat ziua la 0,777 lei.

Pragul de 0,8 lei/acţiune a fost depăşit în prima jumătate de oră a şedinţei de vineri, când preţul a urcat cu aproape 4,2% şi a atins un nou record istoric, de 0,8095 lei. La finalul zilei, titlurile Fondului Proprietatea au fost cotate la 0,778 lei, cu numai 0,13% peste nivelul de joi.

Unii investitori au profitat de creşterea înregistrată de acţiunile Fondului şi au început să vândă. Ei nu au mai aşteptat să subscrie în oferta de cumpărare care va începe marţi şi ale căreia rezultate vor fi anunţate abia peste trei săptămâni.

Fondul va începe marţi o ofertă prin care vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni, pachet pentru care este dispus să plătească 600 milioane lei (134,8 milioane euro). La această ofertă pot subscrie toţi acţionarii, iar la final administratorul FP va stabili câte acţiuni vor fi cumpărate de la fiecare investitor în funcţie de un indice care va rezulta din împărţirea numărului de acţiuni din ofertă la numărul de titluri pentru care au fost plasate ordine de vânzare.

Astfel, dacă oferta va fi suprasubscrisă investitorii ar putea să vândă în această operaţiune doar o parte din acţiunile pentru care au pus ordine.

Marile pieţe europene au deschis şedinţa de luni în scădere cu până la 0,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...