Bursa a revenit pe creştere uşoară, însă rulajul a rămas redus

Bursa a crescut uşor, cu 0,35%, la debutul şedinţei de joi, după două zile consecutive de corecţii, însă rulajul a continuat să fie redus, fiind asigurat doar de transferuri cu acţiuni emise de 17 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
Economica.net - joi, 09 aug. 2012, 07:52
Bursa a revenit pe creştere uşoară, însă rulajul a rămas redus

Majoritatea indicilor au revenit pe creştere uşoară, piaţa fiind în continuare corelată cu evoluţia burselor externe, care s-au întors pe verde.

Astfel, la ora 10:20, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu numai 0,35%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,43%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În creştere uşoară, cu 0,41%, a deschis ziua şi indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,71%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,2%.

Înaintea deschiderii şedinţei bursiere, BVB a decis să oprească acţiunile Oltchim (OLT) de la tranzacţionare pentru „menţinerea unei pieţe ordonate şi a asigurării accesului egal la informaţia necesară deciziei de a investi”, fiind aşteptat un anunţ privind privatizarea.

Marile burse vest-europene au deschis ziua în scădere cu până la 0,5%, după ce marţi au înregistrat a treia şedinţă consecutivă de creştere, ca urmare a rezultatelor peste aşteptări ale companiilor.

În primele 20 minute ale şedinţei, investitorii de la BVB au realizat transferuri de numai 768.000 de lei (170.000 de euro), valoare cu % sub rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 974.000 de lei (214.000 de euro). Lichiditatea pieţei a fost susţinută în principal de acţiunile Erste (283.000 de lei) şi de titlurile SIF Transilvania (230.000 de lei).

Acţiunile băncii austriece au avansat cu 1,79%, la 68,2 lei, iar titlurile SIF Transilvania au scăzut cu 1,01%, la 0,49 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea, care de regulă sunt cele mai lichide din piaţă au consemnat un rulaj de doar 46.000 de lei, iar preţul a urcat cu 0,78%, la 0,5195 lei.

Acţiunile Oltchim (OLT) sunt în continuare suspendate de la tranzacţionare. Titlurile au fost oprite de la transfer încă dinaintea şedinţei de miercuri, pentru „menţinerea unei pieţe ordonate şi a asigurării accesului egal la informaţia necesară deciziei de a investi”, fiind aşteptat un anunţ privind privatizarea companiei. Oltchim nu a transmis încă niciun comunicat către Bursă.

Conform unui memorandum al Guvernului, conversia în acţiuni a datoriei Oltchim faţă de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului va fi efectuată până la finele lunii august, iar licitaţia de vânzare a acţiunilor deţinute de stat la combinatul chimic va fi organizată până la 15 septembrie.

Marile burse europene au deschis ziua în creştere uşoară, cu până la 0,6%, urmând evoluţia pieţelor din Asia după ce unele date din China au indicat noi măsuri de stimulare a acestei economii.


Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari
Investiţiile străine globale s-au ridicat la 1.650 de miliarde de dolari în 2021, o puternică majorare, de 77%, după ...
Nicuşor Dan, în replică la declarațiile Gabrielei Firea: Nu se pune problema ca bucureștenii să plătescă 800-900 de lei pe gigacalorie
Nicuşor Dan, în replică la declarațiile Gabrielei Firea: Nu se pune problema ca bucureștenii să plătescă 800-900 ...
Primarul general Capitalei, Nicuşor Dan, o contrazice pe Gabriela Firea, fostul edil, precizând că nu se pune problema ...
Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina de lignit din Turow
Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina ...
Comisia Europeană a anunţat miercuri că va reţine din fondurile europene alocate Poloniei, dacă aceasta nu va începe ...