Bursa a revenit pe creştere uşoară la finalul sesiunii

BVB s-a decuplat de evoluţia burselor europene şi a revenit pe creştere uşoară la finalul zilei, închizând în urcare cu 0,09%, pe o lichiditate salvată de transferurile de pe piata Rasdaq, unde Interagro, firmă controlată de Ioan Niculae, a vândut acţiunile de la Giurgiu Nav, pentru 3,8 mil. euro.
Economica.net - lun, 10 sept. 2012, 15:16
Bursa a revenit pe creştere uşoară la finalul sesiunii

Piaţa a fost pe verde la deschidere, după care a trecut pe scădere modestă, în linie cu pieţele europene.

Rulajul de pe segmentul de acţiuni de la BVB a fost redus, de 13,35 milioane lei (2,98 milioane euro), mult sub lichiditatea de vineri, de 74,38 milioane lei (16,6 milioane euro).

Cele mai tranzacţionate au fost acţiunile OMV Petrom (SNP), cu operaţiuni de 4,46 milioane lei. Titlurile au închis în urcare cu 2%, la 0,408 lei.

Pe locul secund s-au plasat acţiunile Fondul Proprietatea (FP), cu un rulaj de 2,9 milioane lei, iar ultimul transfer s-a perfectat la 0,533 lei, în urcare cu 0,53%.

„După creşterile puternice manifestate ca urmare a deciziei BCE de joi, şedinţa de tranzacţionare de luni şi-a reluate vechile «metehne» de dinainte, precum lichiditate slabă, variaţii mici ale preţurilor. Cred că jucătorii s-au cam oprit să mai tranzacţioneze, cel puţin până miercuri, când vor avea loc câteva decizii importante, respectiv Curtea Constituţională din Germania va da un verdict de legalitate referitor la Fondul permanent de salvare, iar Comisia Europeană va prezenta planurile detaliate pentru o uniune bancară în zona euro. Nici ziua de joi nu trebuie uitată, pentru că atunci va avea loc şedinţa FED, cu posibil impact asupra pieţei”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în urcare cu 0,14%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,25% peste nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Totodată, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în stagnare, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul petrolier, se situa cu doar 0,06% peste nivelul sesiunii precente.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a rămas în creştere uşoară toată ziua, iar la final consemna un plus de 0,4%.

Piaţa Rasdaq a salvat lichiditatea generală a Bursei de la Bucureşti, după ce Interagro, firmă controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, a vândut pachetul de acţiuni deţinut la Giurgiu Nav, reprezentând de 92,54% din capitalul social, pentru care a încasat 17,37 milioane lei (3,8 milioane euro).

Cele 20,43 milioane de titluri au fost cedate la un preţ de 0,85 lei pe unitate, cu 73,44% sub ultima cotaţie de tranzacţionare, din 30 iulie.

Niculae a cumpărat în iulie 2001 pachetul de 92,54% din acţiunile firmei de transport fluvial de la PSV Company, fosta Petromservices, la un preţ de 0,88 lei/titlu, printr-o tranzacţie de vânzare la ordin.

De asemenea, Niculae a cedat şi controlul firmei Comcereal Prahova (CPRH), respectiv pachetul de 83,33%, pentru 1,18 milioane lei.

Până la transmitere ştirii, cumpărătorul acţiunilor nu a notificat Bursa privind tranzacţia realizată.

Bursele vest-europene afişau evoluţii mixte la finalul sesiunii de la Bucureşti, iar piaţa din Statele Unite a deschis în scădere şedinţa de luni, după creşterile din ultima perioadă, iar investitorii aşteaptă ca şedinţa de politică monetară a Rezervei Federale americane (Fed) din această săptămână să semnaleze o nouă rundă de achiziţii de obligaţiuni.

Pieţele de pe continent au crescut puternic săptămâna trecută, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anunţat că instituţia a adoptat un plan de reducere a costurilor de finanţare ale statelor aflate în dificultate prin achiziţii nelimitate de obligaţiuni guvernamentale cu maturităţi de până la trei ani, de pe piaţa secundară.

Te-ar mai putea interesa și
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Orange anunță numirea lui Carl Al Khawand în funcția de Chief Financial Officer (CFO) al Grupului Orange România, începând cu 1 iulie 2024. Acesta va prelua responsabilitățile Adelei......
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete ...
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare.
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...