Bursa a scăzut cu 0,5%, pe un rulaj susţinut de tranzacţii cu acţiunile BRD şi titlurile FP

Bursa a scăzut şi miercuri, cu 0,49%, într-o piaţă în care majoritatea acţiunilor au înregistrat variaţii uşoare în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse, iar lichiditatea a fost susţinută de un deal cu 0,05% din titlurile BRD (BRD) şi operaţiunile cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP).
Economica.net - joi, 05 apr. 2012, 15:25
Bursa a scăzut cu 0,5%, pe un rulaj susţinut de tranzacţii cu acţiunile BRD şi titlurile FP

În prima parte a zilei, piaţa a oscilat uşor între scădere şi creştere, însă după ora 13:00 s-a stabilit pe roşu, în condiţiile în care bursele mature înregistrau corecţii de până la 1,1%. Scăderile au încetinit în a doua jumătate a şedinţei pe pieţele vest-europene.

„Este un moment de incertitudine în piaţă. Vedem date nu prea bune la nivel macroeconomic din exterior, întoarcere în zona negativă a datelor macroeconomice, în special în zona euro, şi o corecţie destul de amplă pe pieţele externe. Piaţa nostră este acum la un nivel la care pare prea scumpă pentru cumpărători şi prea ieftină pentru vânzători. În aceste condiţii sunt şanse mari să asistăm la corecţii. Cred că dividendele sunt cele care mai menţin piaţa la acest nivel. Randamentele dividendelor sunt foarte bune în continuare şi din acest punct de vedere nu cred că o eventuală corecţie poate fi foarte mare”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul departamentului Clienţi al SSIF Broker, Adrian Ceucă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere 0,36%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,53% sub nivelul de miercuri.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în scădere cu 1,4%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,63%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 16,4 milioane lei (3,7 milioane euro), valoare de aproape două ori peste rulajul şedinţei precedente, de 8,3 milioane lei (1,9 milioane euro). În sesiunea anterioară acţiunile Fondului Proprietatea, care de regulă sunt cele mai lichide din piaţă, au fost oprite de la tranzacţionare pentru derularea AGA.

Lichiditatea de joi a fost susţinută în proporţie de 52% de un deal cu 0,05% din titlurile BRD (4 milioane lei) şi operaţiunile cu acţiuni Fondul Proprietatea (4,4 milioane lei).

Tranzacţia negociată cu acţiunile BRD a fost realizată la 10,75 lei, preţ cu 0,47% peste cotaţia de miercuri. Pe piaţa principală, titlurile băncii au încheiat şedinţa tot la 10,75 lei.

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizată la 0,583 lei, preţ în scădere cu 1,69%.

„Acţiunea FP pare a fi stabilă în intervalul 0,58-0,595 lei, chiar dacă analiza fundamentală indică o mare subapreciere şi potenţial deosebit de creştere”, a afirmat brokerul.

Cea mai vizibilă variaţie a fost înregistrată de acţiunile Erste (EBS), care au coborât cu 3,59%, la 69,8 lei (15,96 euro), influenţate de scăderea consemnată pe bursa de la Viena. Pe piaţa din Austria, aceste titluri au scăzut cu 1,46% şi au ajuns la preţul de 15,815 euro.

Corecţia de la BVB a venit pe al patrulea rulaj din piaţă, de 1,1 milioane lei.

După ce în precedentele două şedinţe au fost cele mai lichide din piaţă, titlurile Transelectrica (TEL) au consemnat al doilea rulaj din piaţa principală, de 1,3 milioane lei. Cotaţia acestor acţiuni a scăzut pentru a cincea şedinţă consecutiv, cu 0,33%, la 15,27 lei. Astfel, în ultimele cinci şedinţe cotaţia a coborât cu 4,7% şi a ajuns aproape de preţul din tranşa investitorilor mari din oferta publică încheiată săptămâna trecută de stat, de 14,9 lei/titlu.

„Cred că şi evoluţia post ofertă a acţiunilor Transelectrica a dezamăgit mult investitorii mici autohtoni şi arată că o parte dintre cei care au subscris pe secţiunea investitori mari au participat la ofertă doar speculativ, mulţumindu-se cu un câştig de câteva procente pe perioadă foarte scurtă. Este interesant cum şi o ofertă reuşită poate dezamăgi”, a mai spus Ceucă.

Un rulaj mai mare de 1 milion de lei au mai înregistrat doar acţiunile SIF Transilvania (SIF3), cu care au fost realizate operaţiuni de 1,2 milioane lei. Aceste titluri au încheiat ziua în scădere cu 1,72%, la 0,685 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de doar 425.000 de lei, valoare cu 36% peste rulajul de miercuri, de 311.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,8%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est înregistrau o evoluţie incertă. Pieţele sunt afectate de temerile investitorilor privind capacitatea Spaniei de a reduce cheltuielile bugetare, deşi guvernul spaniol a anunţat săptămâna trecută cele mai ample măsuri de reduce a cheltuielilor din peste 30 de ani.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la gazele naturale lichefiate (GNL) ruseşti, inclusiv o interdicţie cu privire......
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, ...
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...