Bursa a scăzut cu 0,67%, iar rulajul a fost susţinut şi miercuri de acţiunile Transelectrica

Bursa de la Bucureşti a scăzut miercuri cu 0,67%, pe cea mai redusă lichiditate din ultimele trei luni, în lipsa acţiunilor Fondului Proprietatea (FP) de la tranzacţionare, iar cele mai transferate acţiuni au fost titlurile Transelectrica (TEL).
Economica.net - mie, 04 apr. 2012, 15:15
Bursa a scăzut cu 0,67%, iar rulajul a fost susţinut şi miercuri de acţiunile Transelectrica

„Incertitudinea şi prudenţa investitorilor continuă să caracterizeze piaţa, investitorii nemaifacându-si simţită prezenţa decât pe anumite titluri, pentru care aceştia încearcă să speculeze anumite evenimente. Din acestă cauză, lichiditatea pieţei a scăzut treptat în ultimele şedinţe”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Mureşian crede că o altă cauză poate fi reţinerea investitorilor străini, care au devenit probabil mai prudenţi din cauza contextului internaţional incert.

„Există totuşi şi acţiuni care reuşesc să iasă în evidenţă, Transelectrica fiind şi astăzi una dintre cele mai tranzacţionate acţiuni din piaţă. Închiderea cu succes a ofertei de vânzare a dus la creşterea rapidă atât a volatilităţii, cât şi a lichidităţii pe acest emitent, cel mai probabil datorită mişcărilor făcute de către investitorii care au cumpărat acţiuni în ofertă”, a spus directorul de tranzacþionare de la Intercapital.

Titlurile Transelectrica au scăzut cu 0,84%, la 15,32 lei, iar valoarea transferurilor a fost de 1,78 milioane lei. Acţiunile au fost intens tranzacţionate şi marţi, acoperind 45% din rulaj.

Unii brokeri cred că o parte dintre investitorii care au cumpărat titluri în oferta Transelectrica au început să vândă marţi la preţuri în scădere pentru a limita pierderile pentru că preţul din ofertă a fost mai mare decât cel de la bursă.

Cotaţia acţiunilor Transelectrica este miercuri cu 2,48% sub preţul din ofertă pe tranşa micilor investitori, de 15,71 lei/acţiune, şi cu 2,8% peste cel din tranşa investitorilor mari, de 14,9 lei/titlu.

Indicii de la BVB au consemnat scăderi încă din primele minute de tranzacţionare de miercuri, pe o lichiditate redusă. Acţiunile FP, care de regulă sunt cele mai lichide din piaţă, au fost suspendate de la tranzacţionare pentru întrunirea AGA.
Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat, miercuri, propunerea celui mai mare acţionar, fondul american de hedging Elliott Associates, de vânzare de active, iar banii respectivi să fie distribuiţi acţionarilor.

De asemenea, acţionarii Fondului au aprobat miercuri, în principiu, listarea secundară a Fondului la bursa din Varşovia.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se plasa cu 0,23% sub nivelul de marţi, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au adus o scădere de 0,87% pentru indicele BET-NG.

Totodată, indicele BET-FI, care a urmărit acţiunile celor cinci SIF-uri, având în vedere că titlurile FP au fost suspendate, a coborât cu 0,74%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,52%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate.

Valoarea tranzacţiilor realizate cu acţiuni a fost de 8,33 milioane lei (1,9 milioane euro), cu 43% sub rulajul de la finalul sesiunii de marţi, de 14,7 milioane lei (3,3 milioane euro). O lichiditate mai redusă pe segmentul de acţiuni a fost consemnată în luna ianuarie.

Rulaje puţin peste un milion de lei au consemnat acţiunile Banca Transilvania (1,11 milioane lei) şi SIF Transilvania (1,07 milioane lei ). Titlurile băncii au închis cu un avans de 1,74%, la un preţ de 1,17 lei, iar cotaţia acţiunilor SIF3 a coborât cu 1,41%, la 0,697 lei.

Pe piaţa Rasdaq, jucătorii au realizat transferuri de 311.000 lei, peste lichiditatea de marţi, de numai 183.000 de lei.
„Tendinţa preţurilor cred că va fi caracterizată mai mult de o evoluţie în lateral, pe volume derizorii, cel puţin până ce se vor desfăşura adunările generale ale acţionarilor şi vor trece datele de înregistrare. Ulterior acestor evenimente, cred că ne putem aştepta la o modificare a trendului pieţei şi chiar la intrarea indicilor într-o zona de corecţii”, a mai spus Mureşian.

Marile pieţe euroepen au înregistrat scăderi mai pronunţate, de până la 1,9%, iar acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de miercuri în scădere, după comentarii ale Rezervei Federale care au temperat speranţele că ar putea relua suplimentarea lichidităţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă de perioada 1 ianuarie -28 februarie 2023, iar ca serie ajustată în......
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
 Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au scăzut cu 5,2% în ritm anual în luna martie, primul declin ...
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. Unul din trei români se teme de efectele furtunilor
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. ...
Furtunile de la începutul acestei luni au dus la deschiderea a 223 de dosare de daună în baza asigurărilor dedicate locuințelor ...
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Valul ucigaş de căldură care a lovit regiunea Sahel la începutul lunii aprilie este legat de schimbările climatice "de ...