Bursa a scăzut cu 2,1% în prima parte a zilei, influenţată în principal de tensiunile politice

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 2,1% în prima parte a şedinţei de miercuri, influenţată în principal de tensiunile politice din România, precum şi de corecţiile uşoare înregistrate de bursele externe.
Economica.net - mie, 04 iul. 2012, 11:31
Bursa a scăzut cu 2,1% în prima parte a zilei, influenţată în principal de tensiunile politice

Scăderea pieţei vine după cinci şedinţe consecutive în care indicele general BET-C a avansat cumulat cu aproape 7%.

Bursa nu a fost influenţată marţi de disputele din Parlament între PDL şi USL privind schimbarea preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, însă reacţiile s-au văzut miercuri dimineaţă, când cotaţiile au deschis în scădere.

Astfel, chiar în primele minute piaţa a scăzut cu 2,6%, însă corecţia a încetinit rapid la 1,7%. Până la ora 12:30 scăderea a încetinit la 1,1%, însă apoi s-a dus din nou la 2% după ce viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a anunţat că USL va depune într-o oră la Birourile permanente reunite documentele pentru declanşarea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

La ora 13:30, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 2,08%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,46% sub închiderea de marţi.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 2,76% sub şedinţa precedentă.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 2,19%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Totodată, noul indice extins al BVB, BET-BK, a coborât cu 1,78%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au transferat în total acţiuni de 13,2 milioane lei (2,9 milioane euro), valoare de două ori mai mare decât rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 6,6 milioane lei (1,5 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 6,5 milioane lei, şi au acoperit jumătate din rulajul bursei. Cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost realizat la 0,464 lei, preţ în scădere cu 3,43%.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,6%, corectându-se uşor după ce marţi au atins maximul ultimelor două luni, susţinute de aşteptările optimiste ale investitorilor ca băncile centrale să ia măsuri de stimulare a economiilor.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...