Bursa a scăzut miercuri cu 0,29%, corelată cu bursele europene

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut miercuri cu 0,29%, aliniindu-se astfel la pierderile afişate de marile pieţe europene, alimentate de declinul vânzărilor de retail pe piaţa americană în mai pentru a doua lună consecutiv.
Economica.net - mie, 13 iun. 2012, 15:21
Bursa a scăzut miercuri cu 0,29%, corelată cu bursele europene

Acţiunile de la BVB au deschis miercuri în creştere uşoară, investitorii reacţionând pozitiv la ascensiunea burselor internaţionale. Pieţele vest-europene au trecut însă pe scădere spre jumătatea sesiunii, după ce Italia şi Germania au vândut obligaţiuni la randamente în creştere, iar bursa locală a urmat evoluţia acestora.

Ulterior, au venit veşti negative şi din Statele Unite, unde vânzările de retail au scăzut în mai pentru a doua lună consecutiv, alimentând temerile privind reducerea cheltuielilor de către consumatori.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere uşoară, cu 0,11%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,26% sub nivelul de marţi.

Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au coborât indicele BET-FI cu 0,69%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a închis în stagnare.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 9,63 milioane lei (2,16 milioane euro), valoare 55% sub suma transferurilor din şedinţa precedentă, de 21,52 milioane lei ( 4,8 milioane euro).

„Apropierea datei alegerilor din Grecia transmite în pieţele financiare globale o stare de nelinişte, investitorii începând să fie mai degrabă precauţi până în momentul în care vor afla rezultatul scrutinului. Starea aceasta de tensiune este simţită şi în piaţa locală, însă aici investitorii au preferat să intre într-o stare de conservare, fără a efectua vreo mişcare importantă. Din aceasta cauză cred ca am asistat astăzi la o şedinţă atât de slabă, mai ales din perspectiva volumului tranzacţionat, şi este posibil ca această situaţie să caracterizeze şi sfârşitul acestei săptămâni”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Rulajul pieţei a fost asigurat în proporţie de 62% de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea, în valoare de 5,98 milioane lei, iar preţul acestora a scăzut cu 1,04%, la 0,477 lei.

Al doilea rulaj din piaţă, de puţin sub milion lei, a fost consemnat de acţiuni SIF Muntenia. Ultimul transfer a fost perfectat la 0,75 lei, în scădere cu 1,57%.

„Problemele din Europa îi ţin în tensiune pe investitori, iar ceea ce cred că îi ingrijorează cel mai mult este faptul că până în momentul de faţă nu s-au găsit soluţii care să rezolve aceste probleme şi să readucă încrederea în pieţele financiare. De asemenea aceasta situaţie poate degenera în orice moment şi din această cauză cred că investitorii preferă să fie rezervaţi decât să rişte efectuarea oricărei miscări care se poate dovedi neinspirată”, a mai spus Mureşian.

Investitorii au realizat şi o tranzacţie cu titluri de stat, scadente în iunie 2021, în valoare de 280.000 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au realizat transferuri de doar 110.000 lei, de 3,5 ori mai puţin decât în şedinţa precedentă, când rulajul a fost de 390.000 lei.

Cele mai lichide au fost acţiunile Vastex Vaslui (VASX), cu o lichiditate de 38.000 lei. La finalul zilei, titlurile firmei erau cotate la 7 lei, în creştere cu 9,38% faţă de referinţă.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...