Bursa a scăzut nesemnificativ la deschidere, pe o lichiditate redusă

Bursa de la Bucureşti a deschis şedinţa în scădere nesemnificativă, cu 0,14%, într-o piaţă în care au fost realizate tranzacţii cu acţiuni emise doar de 17 din cele 81 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea "Internaţionale".
Economica.net - joi, 05 iul. 2012, 07:49
Bursa a scăzut nesemnificativ la deschidere, pe o lichiditate redusă

În şedinţa precedentă piaţa a scăzut cu 3%, după cinci sesiuni consecutive în care a avansat cu aproape 7%. Corecţia a fost influenţată în principal de tensiunile politice din România care au culminat cu cererea USL de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Bursa a fost afectată şi de unele marcări de profituri şi de corecţiile uşoare înregistrate de bursele externe.
Parlamentul se reuneşte, joi, în şedinţă comună, pentru citirea cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, în timp ce dezbaterea şi votul asupra acestei solicitări urmează să aibă loc vineri.

După primele 16 minute de tranzacţionare de joi, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,33%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu doar 0,14% sub închiderea de miercuri.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 0,64% sub şedinţa precedentă.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,39%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Totodată, noul indice al BVB, BET-BK, a coborât cu 0,37%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au transferat în total acţiuni de doar 242.000 de lei (54.000 de euro), valoare cu mult sub rulajul din primele 37 de minute ale şedinţei precedente, de 2,8 milioane lei (635.000 de euro).

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 185.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 1,52%, la 0,453 lei.

Titlurile Translectrica (TEL) au consemnat cea mai vizibilă corecţie din piaţă, de 3,23%, şi au ajuns la 12,27 lei, pe un rulaj de numai 13.000 de lei.

Reculul vine după ce agenţia de evaluare Moody’s a retrogradat miercuri seară ratingul Transelectrica cu o treaptă, de la Baa3 la Ba1, prima treaptă din categoria speculativă, a atribuit companiei ratingul de default Ba1, iar calificativele au fost puse sub supraveghere pentru noi reduceri în aşteptarea unui sprijin mai scăzut din partea guvernului.

Bursele vest-europene au deschis incert şedinţa, înregistrând variaţii foarte uşoare, în condiţiile în care investitorii aşteaptă decizia de politică monetară a Băncii Centrale Europene, iar estimările sunt că instituţia va scădea rata de la 1% la 0,75%.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...