1EUR = 4.7205 RON | Bucureşti 33 º

News

Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj dominat de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,58% în prima parte a şedinţei de miercuri, într-o piaţă unde tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat peste două treimi din lichiditatea de doar 6,6 milioane lei.

03 iul, 2013 | Mediafax

Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute, continuând să urmeze linia burselor europene, influenţate de criza politică din Portugalia declanşată luni de demisia ministrului Finanţelor Vitor Gaspar. Totuşi, scăderile de pe piaţa de la Bucureşti au fost de o intensitate mai redusă decât corecţiile de până la 1,7% înregistrate de bursele vest-europene.

În acelaşi timp, volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse pe piaţa locală, astfel că la mijlocul şedinţei, rulaje de peste 20.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 12 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,45% în prima parte a şedinţei, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,87%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,93% sub ziua precedentă.

Totodată, indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,65%, iar indicele extins BET-BK a coborât cu 0,33%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Rulajul pieţei a urcat la 6,6 milioane lei (1,5 milioane euro), datorită tranzacţiilor cu acţiunile Fondului Proprietatea, care au cumulat 4,6 milioane lei (cu puţin peste 1 milion de euro). Astfel, lichiditatea este cu aproape un sfert sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 8,6 milioane lei (1,9 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,16%, la 0,6095 lei.

În acelaşi timp, titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avansat cu 2,37%, la 19 lei, pe al patrulea rulaj din piaţă, de 220.000 de lei.

În şedinţa precedentă, acţiunile BVB au urcat cu 2%, evoluţia fiind determinată de desemnarea fostului preşedinte şi director general al bursei de la Varşovia Ludwik Sobolewski pentru funcţia de director general al BVB.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO