Bursa a scăzut uşor, după ce vineri a fost la maximul ultimelor zece luni

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,22%, după ce vineri a fost la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni, însă corecţia uşoară a venit într-o piaţă apatică şi unde deal-uri cu acţiuni BRD (BRD) şi transferuri cu titluri Fondul Proprietatea (FP) au asigurat peste două treimi din lichiditate.
Economica.net - lun, 21 ian. 2013, 15:07
Bursa a scăzut uşor, după ce vineri a fost la maximul ultimelor zece luni

Piaţa a deschis pe creştere foarte uşoară, dar după primele 40 de minute a trecut pe roşu, deşi pieţele vest-europene au rămas pe verde. La închiderea pieţei principale, rulaje de peste 100.000 înregistrau doar acţiuni emise de 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 22,9 milioane lei (5,2 milioane euro), sumă cu 5% sub rulajul de vineri, de 24,2 milioane lei (5,5 milioane euro). Peste două treimi din rulaj a fost reprezentat de deal-uri cu acţiuni BRD (8,4 milioane lei) şi de transferuri cu titluri Fondul Proprietatea (7,1 milioane lei, din care un deal de 1,5 milioane lei).

„Bursa locală a fost destul de amorţită pentru că piaţa din SUA este închisă astăzi. De altfel, şi pieţele europene înregistrează rulaje mai reduse astăzi. În plus, pieţele au ajuns la un nivel destul de ridicat şi nu există mulţi cumpărători care să vrea să cumpere cu orice preţ, mai ales la aceste niveluri”, a afirmat un broker.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 1,07%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 0,97% sub nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,87%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 1,17%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,56%.

Acţiunile Transelectrica şi Transgaz au scăzut cu 0,36% şi, respectiv, cu 1,08%, fără o reacţie semnificativă la intenţia Guvernului de a institui o taxă „pe monopolul natural” pentru operatorii de transport şi distribuţie din sectorul energiei electrice şi al gazului metan.

După publicarea intenţiei Executivului, preţurile celor două acţiuni au fluctuat uşor în jurul nivelurilor de vineri şi au fost transferate câteva pachete mai mari de titluri decât în şedinţele anterioare. Operaţiunile cu acţiunile Transgaz au cumulat 1,3 milioane lei, iar titlurile Transelectrica au înregistrat un rulaj de 1 milion de lei, din care un deal de 556.000 de lei.

„Probabil că în zilele următoare vom avea o reacţie mai vizibilă a investitorilor. Momentan, totul este la stadiu de proiect şi nimeni nu pare să se încumete să spună că nu vor exista schimbări. În principal, pare mai negativă ştirea pentru Transgaz şi Transelectrica decât cea care vizează OMV Petrom”, a spus brokerul.

Potrivit unui proiect de ordonanţă, Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră. Taxa va fi aplicată la veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sector.

Acţiunile OMV Petrom au încheiat în scădere cu 2,21%, la 0,4518 lei, pe un rulaj de 590.000 de lei. De altfel, încă din şedinţele precedente s-a putut observa o presiune la vânzarea acţiunilor companiei. La închiderea şedinţei, volumul de acţiuni pentru care existau ordine de vânzare era de nouă ori peste cerere.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 424.000 de lei, valoare de două ori sub rulajul de vineri, de 1 milion de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este prematur să ne pronunţăm despre anulări sau neanulări
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este ...
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) aşteaptă motivarea Curţii de Apel în privinţa admiterii contestaţiei depuse de Alstom Transport la contractul semnat de ARF cu producătorul polonez......
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,14%, la sfârşitul lunii martie 2024, în creştere de la 3,06% ...
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în ...
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...