Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj redus

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor internaţionale şi a scăzut cu 0,23% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au adoptat poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 4,8 milioane lei.
Economica.net - mie, 16 ian. 2013, 11:29
Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj redus

Piaţa a deschis ziua pe creştere uşoară, însă după prima oră a trecut pe roşu, iar volumele de acţiuni tranzacţionate au continuat să fie reduse.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,19%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,2% sub nivelul de marţi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a stagnat, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,34%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondul Proprietatea, s-a plasat cu 0,29% sub nivelul de la închiderea zilei precedente.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 4,8 milioane lei (1,1 milioane euro), valoare cu 38% sub rulajul din prima parte a şedinţei de marţi, de 7,7 milioane lei (1,7 milioane euro).

Titlurile OMV Petrom şi Fondul Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 1 milion lei şi, respectiv, de 732.000 de lei. Cea mai mare parte a rulajului titlurilor OMV Petrom a fost asigurat de un deal de 775.000 de lei.

Acţiunile celor două companii au asigurat 37% din lichiditatea pieţei. Cea mai recentă tranzacţie cu titlurile OMV Petrom a fost realizată la 0,4698 lei, preţ în imediata apropiere a închiderii de marţi, iar acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,42%, la 0,5935 lei.

Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au scăzut pentru a doua zi consecutiv, iar la mijlocul şedinţei erau cotate la 0,055 lei, preţ cu 3,51% sub închiderea de marţi. Corecţia a venit pe un rulaj de doar 37.000 de lei.

Volatilitatea ridicată înregistrată începând de săptămâna trecută s-a temperat marţi, când aceste titluri au scăzut cu aproape 0,9%. Cel mai recent preţ din piaţă este cu 32,2% peste cotaţia înregistrată înainte de începerea perioadei de volatilitate ridicată.

Surse bancare au declarat pentru MEDIAFAX că omul de afaceri Ilie Carabulea, cel mai mare acţionar al băncii, îl va numi la conducerea Carpatica pe fostul preşedinte al RBS România Johan Gabriels, care va fi anunţat ca nou director general al băncii cel mai probabil în această săptămână.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,5%, pentru a cincea sesiune consecutiv. Pieţele au fost influenţate încă de la deschidere de declaraţia premierului Luxembourgului, Jean-Claude Juncker, că aprecierea euro ameninţă economia uniunii monetare europene.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...