Bursa a scăzut uşor în prima parte a zilei, afectată în principal de corecţiile de pe pieţele externe

Bursa de la Bucureşti a coborât cu 0,36% în prima parte a zilei, într-o piaţă unde brokerii spun că scăderea este determinată în principal de traiectoria burselor externe, dar nu exclud şi influenţa deciziei preşedintelui Traian Băsescu de a nu aproba memorandul cu FMI.
Economica.net - mar, 03 dec. 2013, 12:46
Bursa a scăzut uşor în prima parte a zilei, afectată în principal de corecţiile de pe pieţele externe

Piaţa locală a trecut pe roşu încă din primele minute ale şedinţei, recuplându-se la linia burselor externe şi punând capăt unui şir de patru zile consecutive de creştere.

Scăderile au venit, totodată, după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. Şeful statului a cerut Guvernului să caute alte măsuri de compensare, în principal prin eliminarea cheltuielilor suplimentare destinate autorităţilor locale, altele decât co-finanţarea proiectelor realizate cu fonduri UE.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat marţi dimineaţă că aşteaptă ca autorităţile române să decidă dacă doresc să modifice măsurile necesare pentru a atinge ţinta de deficit bugetar pe 2014 înainte de a transmite memorandumul Consiliului Executiv al instituţiei financiare internaţionale.

„Piaţa nu reacţionează doar la decizia preşedintelui, ci şi la scăderile de pe pieţele internaţionale, care sunt determinate de intensificarea aşteptărilor cu privire la reducerea programului de cumpărare de obligaţiuni desfăşurat de Fed (banca centrală a SUA – n.r.) în viitorul apropiat”, a declarat pentru MEDIAFAX şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

În ultimele două săptămâni, indicele general al Bursei, BET-C, a scăzut în doar trei zile, iar BET a încheiat doar două şedinţe pe roşu.

Astfel, începând din 14 noiembrie, indicele BET-C (care nu include şi titlurile SIF-urilor) a crescut cu 4%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni (fără SIF-uri), a avansat cu 5,25%. Raportat la nivelurile de la finalul anului trecut, indicele BET-C este pe plus cu 19,22%, iar BET este în creştere cu 24%.

Indicele BET-C este în apropierea celui mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate, iar BET este la maximul de după mijlocul anului 2008.

Totuşi, comparativ cu maximele istorice atinse în 2007, indicele general BET-C este încă pe minus cu 55%, iar BET cu 41%.

În prima parte a şedinţei de marţi, indicele BET a scăzut cu 0,38%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasează cu 0,57% sub nivelul de luni.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 1,15%. Acţiunile SIF-urilor au scăzut între 0,62% (SIF Moldova) şi 2,48% (SIF Muntenia), iar titlurile Fondului Proprietatea au coborât cu 0,41%.

În ultimele două săptămâni, indicele BET-FI (al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea) a încheiat doar o zi în stagnare, iar în celelalte 11 şedinţe a urcat cumulat cu 11,42%. BET-FI se plasează, astfel, cu 22,15% peste nivelul de la sfârşitul anului trecut şi este la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani şi opt luni.

Acţiunile SIF-urilor au urcat în ultimele două săptămâni cu 8,06% (SIF Transilvania) – 19,66% (SIF Muntenia), iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 8,49%.

În prima parte a şedinţei de marţi, indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,61%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,93% sub şedinţa precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Deşi suspendarea memorandumului cu FMI şi scăderile de pe bursele externe nu au avut un impact semnificativ asupra preţurilor acţiunilor, un efect mai vizibil a fost asupra rulajelor, care au scăzut.

Astfel, investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 14,7 milioane lei (3,3 milioane euro), jumătate faţă de lichidatea din perioada similară a şedinţei precedente, de 30,3 milioane lei (6,8 milioane euro). Aproape jumătate din lichiditatea de marţi a fost asigurată de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (4,7 milioane de lei) şi OMV Petrom (2,2 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,41%, la 0,8525 lei, după ce în şedinţa precedentă au atins un nou maxim istoric de 0,86 lei/titlu.

În acelaşi timp, titlurile OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 0,26%, la 0,4599 lei.

Acţiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au fost printre puţinele titluri din piaţă care au evoluat pe verde, continuând evoluţia din precedentele şedinţe. Preţul a urcat cu 10,18% în prima parte a zilei, la 0,579 lei, pe un rulaj de 168.000 de lei.

În ultimele şase şedinţe, aceste titluri au crescut cumulat cu aproape 92%, pe fondul achiziţiilor realizate de cei mai mari acţionari ai companiei, omul de afaceri Gheorghe Iaciu şi Adrian Andrici.

Preţul a urcat în acest an de peste 5 ori, evoluţia fiind susţinută în principal de intrarea lui Iaciu în acţionariatul Impact. Acţiunile Impact sunt tranzacţionate în prezent la 0,579 lei, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani şi şapte luni.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,6%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care au coborât cu până la 1,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum PCE urmărit în mod special de Rezerva Federală, şi publicat cu câteva......
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...