Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj susţinut în principal de acţiunile Băncii Transilvania

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,13% în prima parte a ultimei şedinţei din acest an, într-o piaţă în care majoritatea acţiunilor au continuat să înregistreze rulaje reduse, iar lichiditatea a fost asigurată în principal de transferuri cu titlurile Băncii Transilvania (TLV).
Economica.net - vin, 28 dec. 2012, 11:54
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj susţinut în principal de acţiunile Băncii Transilvania

La ora 13:15, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,32%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,53% sub nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,28%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,16% peste ziua precedentă.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,76%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 11,1 milioane lei (2,5 milioane euro), valoare aproape dublă faţă de rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 6,6 milioane lei (1,5 milioane euro). Peste 40% din rulajul pieţei a fost asigurat de tranzacţii cu acţiunile Băncii Transilvania (4,8 milioane lei, din care două deal-uri de 3,7 milioane lei).

Cele două deal-uri au fost realizate la preţul de 1,28 lei, similar ultimei cotaţii de joi, iar pe piaţa principală preţul a scăzut cu 0,7%, la 1,271 lei. Corecţia uşoară vine după ce joi, titlurile băncii au urcat cu peste 4%.

Tranzacţii negociate au fost realizate şi cu acţiuni Cemacon (457.000 de lei) şi cu titluri SIF Muntenia (390.000 de lei).

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 1,4 milioane lei, iar preţul a crescut nesemnificativ, cu 0,07%, la 0,702 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea, care de regulă sunt cele mai lichide din piaţă, au consemnat doar al patrulea rulaj, de 843.000 de lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,8%, investitorii aşteptând evoluţia negocierilor din Congresul SUA pentru evitarea unei crize fiscale. Preşedintele SUA Barack Obama i-a convocat pe liderii din Congres la Casa Albă pentru o întâlnire cu trei zile înaintea termenului limită la care vor intra în vigoare majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli cu impact de circa 600 de miliarde de dolari. Investitorii se tem că timpul ar putea fi, însă, prea scurt pentru a se ajunge la un acord.

Te-ar mai putea interesa și
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie, amintind că a fost emisă ordonanţa în acest sens....
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în ...
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, ...