Bursa a stagnat în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de acţiunile FP

Bursa de la Bucureşti a stagnat în prima parte a şedinţei, într-o piaţă apatică şi unde tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat aproape jumătate din lichiditatea de doar 5,2 milioane lei.
Economica.net - lun, 17 dec. 2012, 11:48
Bursa a stagnat în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de acţiunile FP

La ora 13:11, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu numai 0,1%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,06% peste nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,12%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,17%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, se plasa cu 0,23% peste ziua anterioară.

Acţiunile Artego (ARTE) au scăzut cu 7,89%, la 8,05 lei, corectându-se dupã ce în precedentele trei şedinţe au urcat cu 52%. În şedinţa de luni au fost realizate tranzacţii de doar 23.000 lei, după ce în precedentele trei sesiuni au fost transferate acţiuni reprezentând 1,1% din capitalul social, pentru 891.000 de lei. Cele mai mari volume au fost transferate vineri, pentru 618.000 de lei.

Creşterea accelerată din precedentele şedinţe a fost determinată de achiziţiilor realizate recent de firma Electroargeş (ELGS), controlată indirect de omul de afaceri Cătălin Chelu.

În prima parte a şedinţei de luni, investitorii au tranzacţionat acţiuni de doar 5,2 milioane lei (1,1 milioane euro), valoare cu 13% peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 4,5 milioane lei (1 milion de euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 2,5 milioane lei, şi au asigurat aproape jumătate din rulajul bursei. Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile FP a fost realizată la 0,538 lei, preţ în creştere cu 0,19%.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la anunţul potrivit căruia Tribunalul Bucureşti a admis, luni, cererea Ioanei Sfîrăială, acţionar al Fondului Proprietatea, de radiere din Registrul Comerţului a înregistrării deciziilor AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator al FP. Decizia instanţei a fost deja atacată cu recurs de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.

Având în vedere că decizia Tribunalului Bucureşti nu este irevocabilă, aceasta nu produce efecte.

Adminstratorul Fondului Proprietatea a anunţat, totodată, că versiunea actului constitutiv la care face referire decizia instanţei nu este cea în vigoare în prezent.

Imediat după anunţ, acţiunile FP au scăzut cu 0,37%, însă apoi au revenit pe creştere, cele mai mari pachete fiind transferate la un preţ cu puţin peste ultima cotaţie de vineri.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,7%, în contextul temerilor investitorilor că politicienii SUA nu vor ajunge la un acord pentru măsuri de reducere a deficitului bugetar, necesare evitării activării automate anul următor a unui set de majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...