Bursa a stagnat în prima parte a şedinţei, pe un rulaj susţinut în principal de acţiunile FP

Bursa de la Bucureşti a stagnat în prima parte a şedinţei de luni, într-o piaţă unde investitorii s-au orientat şi spre alte acţiuni lichide, iar tranzacţiile cu titlurile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat mai mult de jumătate din lichiditate.
Economica.net - lun, 18 nov. 2013, 11:41
Bursa a stagnat în prima parte a şedinţei, pe un rulaj susţinut în principal de acţiunile FP

Piaţa a fluctuat foarte uşor încă din primele minute de tranzacţionare, iar atenţia investitorilor a fost direcţionată în principal pe acţiunile Fondului Proprietatea, după finalizarea ofertei prin care FP a răscumpărat 4,35% din propriile titluri.

Pentru pachetul respectiv de acţiuni, Fondul a plătit 600 milioane lei (134,8 milioane euro), iar rezultatele ofertei au fost înregistrate luni în sistemul BVB înaintea deschiderii şedinţei.

După primele minute de tranzacţionare de luni, investitorii au început să se orienteze şi spre alte acţiuni de regulă lichide, însă cele mai ridicate volume de transfer au continuat să fie înregistrate de titlurile Fondului Proprietatea.

În prima parte a şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut foarte uşor, cu 0,11%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,95% peste nivelul de vineri.

Acţiunile Transelectrica (TEL) au consemnat cea mai vizibilă creştere din acest indice, de 4,43%, şi au ajuns la preţul de 14,6 lei, în cadrul unor tranzacţii de 786.000 de lei.

Indicele BET-FI, care include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,19%.

În acelaşi timp, indicele BET-XT a crescut nesemnificativ, cu 0,07%, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 0,52%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea au stagnat la 0,8 lei, pe un rulaj de 14 milioane lei (din care un deal de 1,6 milioane lei). Aceste titluri au asigurat mai mult de jumătate din tranzacţiile din prima parte a zilei, de 26 milioane lei (5,8 milioane euro).

Lichiditatea pieţei este de 2,3 ori peste rulajul din aceeaşi perioadă a şedinţei de vineri, de 11,4 milioane lei (2,5 milioane euro).

Înregistrarea rezultatelor ofertei de cumpărare derulată de Fondul Proprietatea a ridicat lichiditatea pieţei cu 600 milioane lei (134,8 milioane euro), la 626 milioane lei (140,6 milioane euro).

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 0,53%, la 0,4486 lei, pe al doilea rulaj din piaţa principală, de 3,1 milioane lei. În şedinţa precedentă, aceste titluri au avansat cu 1,12%, revenind după ce miercuri şi joi au scăzut cumulat cu 6,66%, în urma informaţiilor că un investitor vrea să vândă 0,81% din titlurile companiei.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat joi seară că a vândut acţiunile pe care le deţinea la OMV Petrom, reprezentând 1,6% din totalul titlurilor, pentru care va încasa 385,6 milioane lei (86,6 milioane euro). Pachetul de acţiuni vândut este dublu faţă de cel scos iniţial la vânzare. BERD a vândut acţiunile la preţul de 0,42 lei, cu 12,09% sub cotaţia de marţi, dinaintea lansării plasamentului privat, şi cu 6,9% sub ultima cotaţie de miercuri a acţiunilor OMV Petrom.

Tranzacţiile efective au fost procesate vineri în sistemul bursei după închiderea pieţei principale.

Acţiunile Romgaz (SNG) au crescut cu 0,29%, la 34,2 lei, pe un rulaj de 1,2 milioane lei. În prima parte a şedinţei de la Bucureşti au fost transferate 35.682 de acţiuni Romgaz, iar pe piaţa de la Londra au fost rulate 27.878 de certificate de depozit (GDR) Romgaz.

Preţul de la Londra a crescut cu 0,97%, la 10,4 dolari (34,22 lei).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în creştere cu până la 0,5%. Pieţele au deschis ziua în scădere uşoară, însă apoi au revenit pe verde.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...