1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 7 º

News

Bursa a stagnat în prima parte a zilei, într-o piaţă liniştită şi cu volume reduse de tranzacţionare

Bursa a stagnat în prima jumătate a şedinţei, într-o piaţă liniştită şi în care puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au continuat să plaseze ordine la preţuri foarte apropiate de cele de vineri, iar acţiunile Oltchim au scăzut din nou puternic, cu 15%.

13 aug, 2012 | Mediafax

Piaţa a deschis ziua în scădere uşoară, iar apoi a revenit în imediata apropiere a nivelului de vineri. Investitorii nu au avut un reper clar nici pe bursele vest-europene, care au debutat pe roşu, însă apoi s-au întors la nivelurile de la finalul şedinţei precedente.

În aceste condiţii, majoritatea jucătorilor de la BVB au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar rulajul pe segmentul de acţiuni abia a ajuns la 2,7 milioane lei (593.000 de euro), valoare cu puţin peste lichiditatea din prima parte a şedinţei anterioare, de 2,6 milioane lei (583.000 de euro).

Rulajul de luni a fost salvat de titlurile Fondului Proprietatea (FP) şi Erste (EBS), care au acoperit trei sferturi din lichiditate. Acţiunile FP au înregistrat transferuri de 1,5 milioane lei, iar titlurile Erste de 522.000 de lei.

Cotaţia titlurilor Fondului Proprietatea a scăzut cu 0,68%, la 0,511 lei, iar acţiunile Erste au urmat evoluţia de pe bursa de la Viena şi au urcat cu 0,96%, la 68,65 lei.

Acţiunile Oltchim (OLT) au marcat o nouă zi de corecţie accelerată, de 14,94%, şi au ajuns la 0,612 lei. În ultimele două şedinţe titlurile combinatului chimic au căzut cumulat cu 28%, coborând în fiecare sesiune cu maximul admis într-o şedinţă pentru majoritatea acţiunilor de la BVB, respectiv 15%.

Corecţia a fost determinată de anunţul privind privatizarea, operaţiune care implică într-o primă etapă majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. În cadrul acestei majorări va fi convertită în acţiuni o creanţă AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, în valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, şi indicele extins al Bursei, BET-XT, erau în stagnare. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în scădere cu 0,35%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât nesemnificativ, cu 0,11%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au menţinut indicele BET-NG foarte uşor sub nivelul de vineri.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în stagnare.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO