Bursa a stagnat în prima parte a zilei, pe un rulaj susţinut de acţiunile SIF Transilvania

Bursa de la Bucureşti a scăzut nesemnificativ, cu 0,1%, în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a fost axată cu precădere pe acţiunile SIF Transilvania (SIF3), care au asigurat jumătate din lichiditatea de doar 6,1 milioane lei.
Economica.net - lun, 25 feb. 2013, 11:24
Bursa a stagnat în prima parte a zilei, pe un rulaj susţinut de acţiunile SIF Transilvania

Investitorii au vizat acţiunile SIF Transilvania încă de la deschiderea sesiunii, după ce societatea a anunţat vineri seară că propune acţionarilor un dividend brut de 0,175 lei/titlu, uşor peste cel acordat anul trecut. Acţionarii ar urma să încaseze, astfel, 90% din profitul record înregistrat anul trecut de SIF Transilvania, de 212,4 milioane lei (47,6 milioane euro).

La ora 13:00, acţiunile SIF Transilvania erau cotate la 0,73 lei, preţ cu 1,39% peste închiderea de vineri. Raportat la acest preţ, randamentul dividendului brut este de aproape 24%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni SIF Transilvania de 3,2 milioane lei, valoarea acoperind peste jumătate din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 6,1 milioane lei.

La mijlocul şedinţei de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare, iar indicele BET-XT avansa cu 0,35%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în creştere cu 0,25%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,92%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,73%.

La momentul respectiv, rulaje de peste 15.000 de lei înregistrau doar acţiunile emise de 12 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Lichiditatea pieţei acţiunilor, de 6,1 milioane lei (1,4 milioane euro), este de aproape trei ori sub rulajul din aceeaşi perioadă a şedinţei precedente, de 17 milioane lei (4,1 milioane euro). În prima parte a sesiunii de vineri, acţiunile Fondului Proprietatea au asigurat peste 97% din lichiditatea pieţei.

La mijlocul şedinţei de luni, titlurile Fondului Proprietatea consemnau al patrulea rulaj din piaţă, de 332.000 de lei, iar preţul a crescut cu 0,52%, la 0,584 lei.

În acelaşi timp, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,9%.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...