Bursa a stagnat la deschiderea şedinţei, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a deschis şedinţa în stagnare, într-o piaţă unde au fost realizate transferuri cu acţiuni emise doar de un sfert dintre companiile listate, iar lichiditatea a fost salvată de tranzacţiile cu titlurile Fondului Proprietatea (FP).
Economica.net - mar, 08 oct. 2013, 08:23
Bursa a stagnat la deschiderea şedinţei, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea

După primele 30 de minute de tranzacţionare, indicele general al Bursei, BET-C, a fost cu numai 0,06% sub închiderea de luni.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,16%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,33%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,2%.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a coborât nesemnificativ, cu 0,12%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat doar cu 0,08% sub nivelul de luni.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) în oferta pentru listare au scăzut nesemnificativ, cu 0,09%, şi au ajuns la preţul de 11,6 lei. Cu aceste titluri au fost efectuate 18 transferuri, în valoare cumulată de 29.000 de lei.

Cotaţia este cu 3,57% peste preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă).

Raportat la preţurile la care micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cumpărat acţiunile în ofertă, cotaţia drepturilor de alocare la bursă este mai mare cu 6,77% şi, respectiv, cu 12,58%. Micii investitori de retail au cumpărat acţiunile la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

În primele minute de tranzacţionare de marţi au fost realizate operaţiuni cu acţiuni emise de doar 21 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Transferurile cu cumulat 1,7 milioane lei (400.000 de euro), sumă de aproape şase ori sub rulajul din perioada similară a şedinţei precdente, de 285.000 de lei (64.000 de euro).

Aproape 90% din lichiditatea de marţi a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 1,4 milioane lei. Preţul acestor titluri a scăzut cu 0,73% şi a ajuns la 0,7475 lei, îndepărtându-se în continuare de noul maxim istoric atins în primele minute de tranzacţionare de vineri, de 0,7805 lei.

Bursele vest-europene au înregistrat variaţii uşoare la debutul şedinţei, aproape de minimul ultimelor patru săptămâni, investitorii aşteptând primele raportări financiare pe trimestrul al treilea din partea companiilor americane şi soluţionarea impasului politic de la Washington.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen ...
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, ...
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina pe stat pentru problemele de facturare
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina ...
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o organizaţie cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi ...