Bursa a stagnat, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea, SIF Oltenia şi BRD

 Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa în stagnare, într-o piaţă apatică şi unde tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea, SIF Oltenia şi BRD au asigurat aproape trei sferturi din lichiditatea de doar 14,7 milioane lei.
Economica.net - lun, 04 feb. 2013, 15:16
Bursa a stagnat, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea, SIF Oltenia şi BRD

Piaţa a fost pe creştere uşoară încă din primele minute, deşi pieţele vest-europene erau în scădere. În ultima jumătate de oră însă piaţa de la Bucureşti a pierdut câştigul fragil de la deschidere, iar până la închidere a fluctuat nesemnificativ în jurul nivelului de vineri.

Astfel, la finalul şedinţei majoritatea indicilor BVB înregistrau variaţii de sub 0,1%.

„Este ciudat că deşi pieţele europene au înregistrat scăderi de peste 1%, bursa de la Bucureşti nu a fost afectată. Probabil că această lipsă de reacţie a fost cauzată de volumele mici de tranzacţionare”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al firmei brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

La fel ca în zilele anterioare, volumele de tranzacţionare au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni. La închiderea pieţei principale, transferuri de peste 100.000 de lei înregistrau doar acţiunile emise de 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de doar 14,7 milioane lei (3,3 milioane euro), valoare de aproape două ori mai redusă decât rulajul de vineri, de 27,8 milioane lei (6,3 milioane euro). Aproape 75% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (4,1 milioane lei), SIF Oltenia (4,6 milioane lei) şi BRD (1,8 milioane lei).

Cea mai recentă operaţiune cu titlurile Fondului Proprietatea a fost realizată la 0,5995 lei, preţ similar ultimei cotaţii de vineri, iar acţiunile SIF Oltenia au scăzut cu 0,27%, la 1,486 lei.

„Acţiunea Fondul Proprietatea încearcă de câteva zile să treacă de acest prag psihologic de 0,6 lei, care deocamdată este greu de doborât”, a mai spus Tod.

Creşterea acţiunile Băncii Carpatica (BCC) a încetinit la 0,75%, de la peste 2% la deschiderea şedinţei. Astfel, preţul acestor titluri a ajuns la 0,0539 lei, pe un rulaj de 265.000 de lei.

„Numirea noului director general a determinat un val de entuziasm în rândul investitorilor, care probabil că mizează pe o îmbunătăire a performanţelor băncii”, a afirmat brokerul.

Carpatica a anunţat vineri că Johan Gabriels, fost preşedinte al RBS România, a fost numit în funcţia de director general şi preşedinte al directoratului băncii controlate de omul de afaceri Ilie Carabulea.

Agenţia MEDIAFAX a transmis în urmă cu trei săptămâni că omul de afaceri Ilie Carabulea îl va numi la conducerea băncii pe Johan Gabriels.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 177.000 de lei, valoare de trei ori sub rulajul de vineri, de 492.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,6%.

Te-ar mai putea interesa și
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul politico-economic actual s-ar putea încheia anul acesta. Condiția este......
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii extrem de grele
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii ...
Supraimpozitarea venită la pachet cu hiper-reglementarea îngreunează decizia de investiţie a operatorilor pe care îi ...