1EUR = 4.7228 RON | Bucureşti 32 º

News

Bursa e pe val: A atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi trei luni, la deschidere

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins un nou maxim istoric la debutul şedinţei de marţi, într-o piaţă în creştere cu 0,48% şi unde indicele general al Bursei, BET-C, a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi trei luni.

05 noi, 2013 | Mediafax

În precedentele cinci şedinţe, indicele BET-C a urcat cumulat cu 4,12%.

Un nivel mai ridicat al indicelui BET-C decât cel de marţi a fost atins pe 1 august 2011.

După primele minute ale şedinţei de marţi, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,56%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, avansa cu 0,59%.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 0,76%. Titlurile SIF-urilor şi acţiunile FP au urcat cu 0,46% - 1,03%. În precedentele două şedinţe acţiunile SIF-urilor au avansat cu 3,3% - 5%, iar titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 1,9%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au urcat cu peste 0,7% în primele minute de tranzacţionare de marţi şi au atins un nou maxim istoric, de 0,811 lei/titlu. După prima jumătate de oră a şedinţei, aceste titluri erau cotate la 0,81 lei, preţ cu 0,62% peste închiderea de luni.

Cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, au avansat cu 0,6% şi, respectiv, cu 0,61%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 4,6 milioane lei (1 milion de euro), cu 23% sub rulajul din primul sfert de oră al şedinţei precedente, de 6 milioane lei (1,3 milioane euro). Mai mult de 70% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de operaţiuni cu acţiunile Fondului Proprietatea (1,7 milioane lei), OMV Petrom (731.000 de lei) şi câte un deal cu titluri BRD (554.000 de lei) şi Antibiotice Iaşi (275.000 de lei).

Bursele europene au deschis şedinţa de marţi fără variaţii semnificative, investitorii aşteptând prognoza economică a Uniunii Europene. Comisia Europeană va prezenta în scurt timp prognoza economică de toamnă. Zona euro a ieşit din recesiune în trimestrul al doilea, însă Banca Centrală Europeană a anunţat că anticipează o revenire lentă a economiei europene.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO