Bursa recuperează din pierderile suferite din cauza panicii din august. Când vom afla dacă se reia credibil creşterea

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au deschis ziua de joi cu creşteri de peste 1%, încurajaţi de  recuperările de pe marile pieţe ale lumii. Şi pe acestea şi la BVB, recuperarea ar putea fi doar o corecţie pozitivă a prăbuşirii de luna trecută, intrată deja în folclorul pieţei, sub denumirea de „măcelul din august”.
Adrian N. Ionescu - joi, 03 sept. 2015, 07:38
Bursa recuperează din pierderile suferite din cauza panicii din august. Când vom afla dacă se reia credibil creşterea

Indicele BET, de referinţă pentru Bursei de Valori Bucureşti (BVB), şi care face media variaţiilor preţurilor celor mai importante 10 acţiuni de la BVB (exclusiv SIF-urile), a crescut până la 7.117,72  puncte, sau cu 1,55%, după mai puţin de o oră de la începerea tranzacţiilor. Câteva minute mai târziu deja îşi reducea viteza, până la +1,31%.

Indicele BET-FI, al fodurilor de investiţii inclusiv SIF- urile a câştigat doar 0,08%, până la 30.219 de puncte.  BET Fi este cel mai nervos dintre indicii BVB, tocmai pentru că fave media ponderată a cotaţiilor fondurilor de investiţii, cunoscute ca amatoare de speculaţii spre deosebire de celelalte companii, care funcţionează în „economia reală”.

În fine, indicele BET-XT, al celor mai importante 25 de companii de la Bursă creştea cu 1,1% până la 648 de puncte, după aproape o oră de la deschiderea sesiunii de tranzacţionare. Lichiditatea era însă modestă, de nici jumătate de milion de euro, semn că jucătorii sunt prudenţi. Nici nu ar putea fi altfel.

BVB nu face decât să imite evoluţiile burselor mari. Cei mai importanţi indici europeni au deschis de asemeni în creştere de peste 1%: la Londra, FTSE 100 cu +1,41%, la Frankfurt  DAX Index creşte cu 1,43%, iar la Paris CAC 40 Index cu 1,14%.

Chiar dacă toată ziua se va dovedi a fi una a recuperării din pierderile din cauza „măcelului din august”, cauzele fundamentale ale producerii acestuia rămân încă nerezolvate, iar pieţele vor suferi de o mare volatilitate, până când se vor stabiliza pe o tendinţă serioasă.

De asemenea, piaţa americană a crescut cu 2% miercuri seară, dar această mişcare a fost doar o „reacţie naturală după o prăbuşire” ca aceea din ultima săptămână a lunii trecute, potrivit brokerilor citaţi de Reuters.

În ciuda creştgeri de aseară, acţiunile de pe Wall Street au recuperat abia jumătate din ce au pierdut doar de la începutul acestei săptămâni.

Praguri de control

Cauzele neîncrederii care au produs prăbuşirea, în 24 august şi ulterior, sunt în continuare valide.

Lumea poate spera dar nimeni nu poate paria pe capacitatea autorităţilor chineze de a controla situaţia în care, pe de o parte, se află economia chineză, în pierdere de viteză şi, pe de altă parte, pieţele financiare chineze funcţionează după regulile celor occidentale.

La bursele chineze spaimele şi euforiile se succed unele altora, dar fără a avea în spate arsenalul de informaţii oficiale credibile, cum au pieţele occidentale.

În conditţiile de volatilitate ridicată a cotaţiilor, va mai dura până când acestea vor reuşi să reflecte cât mai veridic cu putinţă dependenţa lumii de economia chineză. Astfel că pragurile de analiză tehnică devin şi mai utile.

Vânzările ar putea continua până la praguri la care preţurile acţiunilor de la bursă să corespundă mai bine performanţelor economiilor.

Altfel, indicele BET de la Bucureşti nu va reintra pe o tendinţă de creştere credibilă dacă nu se va stabiliza peste pragul de 7.300 de puncte, potrivit unei analize a casei de brokeraj BT Securities.
FTSE ar trebui să se stabilizeze peste 6.500 de puncte (acum este 6180). De asemenea, DAX ar trebui să rămână deasupra pragului de 10.700 de puncte. Acum este 10.220.

citeşte şi

Cât de jos vor ajunge bursele din cauza Chinei şi ce spune scumpirea aurului despre fuga banilor din burse

şi

Cât au pierdut cele mai vulnerabile companii în prăbuşirea din august a Bursei

 

Te-ar mai putea interesa și
Pfizer şi Moderna au majorat preţurile pentru vaccinurile împotriva COVID-19 livrate UE
Pfizer şi Moderna au majorat preţurile pentru vaccinurile împotriva COVID-19 livrate UE
Pfizer Inc şi Moderna Inc au majorat preţurile vaccinurilor lor împotriva COVID-19 în ultimele contracte de furnizare pentru Uniunea Europeană, informează duminică Financial Times, preluat de......
Deficitul global de cipuri afectează redresarea pieţei auto franceze (CCFA)
Deficitul global de cipuri afectează redresarea pieţei auto franceze (CCFA)
Deficitul global de cipuri şi creşterea numărului de cazuri noi de infectare cu COVID-19 afectează perspectivele unei ...
Propunere a Ministrului Economiei: Impozit zero pe salariul minim din 2022 în HoReCa
Propunere a Ministrului Economiei: Impozit zero pe salariul minim din 2022 în HoReCa
Coaliția discută în această perioadă despre domeniul în care ar putea fi aplicat impozitul zero pe salariul minim începând ...
Danemarca relaxează restricțiile generate de pandemia cu Sars-Cov-2
Danemarca relaxează restricțiile generate de pandemia cu Sars-Cov-2
Danemarca a relaxat duminică o serie de restricţii impuse împotriva coronavirusului, eliminând limita de capacitate pentru ...