1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 4 º

News

Bursa Română de Mărfuri estimează că circa 90 TWh de gaze naturale se vor tranzacţiona pe bursă în acest an, adică 75% din consum

Bursa Română de Mărfuri (BRM) estimează că circa 90 TWh de gaze naturale se vor tranzacţiona pe bursă în acest an, adică 75% din consumul la nivel national, comparativ cu o cantitate de 67,74 TWh tranzacţionată anul trecut. La rândul său, Victor Grigorescu, fost ministru al Energiei, spune că piaţa de gaze a făcut nişte paşi importanţi în ultimii ani, iar acum rolul României se conturează în acest sector.

24 apr, 2018 | Agerpres

"În 2013 pe piaţa liberă s-au tranzacţionat doar 69.000 de MWh pentru ca în anii care au urmat să avem parte de o creştere exponenţială care ne-a dus la cifra impresionantă de 67.745.000 de MWh în 2017, reprezentând 56% din consumul naţional de gaze naturale estimat pentru anul 2017. Pentru 2018 observam o nouă creştere pe baza rezultatelor care au ajuns la 30.274.000 MWh până la data de 24 aprilie (aproximativ 90.000.000 MWh pe întreg anul 2018), ceea ce ar reprezenta 75% din consumul naţional de gaze naturale estimat pentru anul 2018", arată datele BRM, prezentate marţi într-o dezbatere publică.

Oficialii BRM îşi bazează estimările pe evoluţia cantităţilor, a numărului de tranzacţii şi a numărului de clienţi înregistraţi în aproape cinci ani de activitate pe piaţa de gaze naturale.

Altfel, în 2017, importurile au reprezentat 2-3% din consumul de gaze la nivelul ţării.

"Şi numărul de tranzacţii şi de clienţi reflectă aceeaşi evoluţie spectaculoasă. În 2013 am avut doar 16 licitaţii şi 26 de clienţi, iar în 2017 am ajuns la 675 de licitaţii şi nu mai puţin de 360 de clienţi", spun oficialii BRM.

Primele luni ale lui 2018 au înregistrat 165 de licitaţii şi 379 de clienţi.

"Avem şansa de a privi cu mult optimism perioada care urmează. Avem resurse, am făcut paşi importanţi în partea legislativă, piaţa se profesionalizează pe zi ce trece. Dar ca să putem discuta despre un viitor bine fundamentat şi din care să extragem toate beneficiile e nevoie de o viziune integrată. O viziune din care să nu lipsească o strategie instituţionalizată şi care să includă toţi jucătorii pieţei, fie ei publici, fie privaţi", afirmă preşedintele Bursei Române de Mărfuri, Gabriel Purice.

El precizează că, în ultimii ani, BRM s-a confruntat cu probleme legislative şi cu o privire distorsionată a cadrului legislativ.

"Dacă am reuşit să tranzacţionăm aproape 70% din producţia locală şi să facem toate acestea în parametrii transparenţei totale, cred că putem susţine că suntem comişi total bunei funcţionări a pieţei de gaze, indiferent de circumstanţe", a mai spus Purice.

Prezent la eveniment, Victor Grigorescu, fost ministru al Energiei, a afirmat că piaţa de gaze a făcut nişte paşi importanţi în ultimii ani, iar acum rolul României se conturează în acest sector.

"Eu nu mă aştept ca, piaţa odată funcţională, totul să meargă atât de uşor. Suntem într-o evoluţie pas cu pas. Cred că există şi tentaţia de a ne întoarce şi la practici din trecut. Primul pas a fost deja făcut, avem interconectări cu aproape toate statele vecine. Dacă în urmă cu câţiva ani unii se gândeau că aceste proiecte vor rămâne doar pe hârtie, acum ele deja sunt implementate. Pentru fiecare companie prezentă în România această schimbare de paradigmă va cere o repoziţionare", spune Victor Grigorescu.

Fostul ministru al Energiei precizează că nu vom putea aştepta vreodată ca piaţa românească să evolueze atât timp cât, la nivel politic, nu recunoaştem că ea există.

"Deşi ea nu reprezintă astăzi un etalon pentru calculul redevenţelor, piaţa românească nu poate fi exclusă. Eu cred că nici nu conştientăm că piaţa de energie - şi mai ales de gaze naturale - a făcut nişte paşi importanţi în ultimii ani. Eu cred că rolul României se conturează în acest sector şi încă într-o manieră interesantă. Se discută des despre planurile ca România să fie hub regional şi mare jucător în domeniu. Sunt convins însă că şi Polonia şi Bulgaria, de exemplu, au experimentat idei similare. Cu toţii ne vedem cumva 'primadone în concursul acesta regional'. Însă rolul nostru efectiv va fi pe măsura realizărilor practice, nu a vorbelor", mai spune Victor Grigorescu.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO