Bursa s-a întors pe verde, după şase şedinţe consecutive de scădere

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,63% în primele minute de tranzacţionare, piaţa revenind pe verde după şase şedinţe consecutive de scădere, în timp ce acţiunile Transgaz (TGN) au continuat să coboare, după ce în ziua anterioară s-au corectat cu aproape 2%.
Economica.net - joi, 27 iun. 2013, 08:31
Bursa s-a întors pe verde, după şase şedinţe consecutive de scădere

În precedentele şase şedinţe, indicele general al Bursei, BET-C, a scăzut cumulat cu 3,4%, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse de acţiuni. Rulajele au rămas la niveluri reduse şi în primele minute ale şedinţei de joi, când operaţiunile au cumulat numai 800.000 de lei.

Acţiunile Transgaz au scăzut în primele minute cu 0,22%, la 179 lei, pe al doilea rulaj din piaţă, de 165.000 de lei.

Spre finalul şedinţei precedente, preţul acestor titluri a început să scadă mai vizibil, iar la finalul zilei, acţiunile Transgaz erau în coborâre cu aproape 2%. Corecţia a venit la câteva ore după anunţul OMV potrivit căruia proiectul Nabucco West, în care este implicată şi compania Transgaz, a pierdut cursa pentru gazele extrase din Marea Caspică, de la Şah Deniz (Azerbaijan). Consorţiul care operează exploatarea a optat pentru o altă rută de export către Europa.

La ora 10:45, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,63%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se situa cu 0,25% peste nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 1,1% peste ziua anterioară.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,75%, iar indicele extins BET-BK a crescut cu 0,46%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 800.000 de lei (181.000 de euro), sumă din care trei sferturi au reprezentat transferurile cu acţiunile Băncii Transilvania (443.000 de lei) şi Transgaz (165.000 de lei). Titlurile băncii au stagnat la 1,23 lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 1,15%, la 0,415 lei, revenind după ce în şedinţa precedentă au coborât cu 1,72%. Recuperarea a venit, însă pe un rulaj de doar 8.000 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...