Investitorii de retail şi Bursa vor măsuri ca piaţa să atragă depozitele mari şi mici în finanţarea economiei

Participanţii la primul Forum pentru Investitorii de Retail la Bursă au adoptat 10 paşi importanţi, care trebuie parcurşi pentru a încuraja plasamentele individuale la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Forumul a fost organizat de BVB la Neptun, în weekendul trecut, în scopul dezvoltării comunităţii investitorilor mici la bursă.
Adrian N. Ionescu - mar, 01 iul. 2014, 10:19
Investitorii de retail şi Bursa vor măsuri ca piaţa să atragă depozitele mari şi mici în finanţarea economiei

După planul de înlăturare a celor 8 bariere din calea dezvoltării Bursei, strategii acesteia au mai  identificat alţi 10 Paşi importanţi, care trebuie parcurşi pentru a încuraja plasamentele individuale la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Documentul celor „10 Paşi pentru participaţii individuale„, adoptat de participanţii la Forumul pentru Investitorii de Retail, face parte din programul „Investeşte în România”, lansat de BVB în scopul dezvoltării comunităţii investitorilor mai mici sau mai mari  la Bursă.

Programul „Investeşte în România” ţinteşte, astfel, creşterea fluxului de economii din bănci, zeci de miliarde de euro, care ar fi canalizate, prin Bursă, spre finanţarea economiei României.

Documentul celor 10 Paşi recunoaşte că investitorii individuali, cei care asigură lichiditatea pieţei bursiere, trebuie să se simtă încurajaţi prin „instrumente concrete, care să le ofere mai multe beneficii de a participa la piaţă şi care să îi facă sa se simtă protejaţi atunci cînd investesc în produse financiare”, după cum declară Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Iată descrierea paşilor pentru atingerea ţintelor concrete urmărite, paşi care vor fi prezentaţi autorităţilor, după cum se va vedea mai jos.

1. Să fie mai bun accesul investitorii individuali la piaţă

Pe culoarele Forumului pentru Investitorii de Retail s-a făcut auzită remarca: „În anii ’90 trebuia făcute listări, nu mineriade”.

În final, BVB şi investitorii săi au decis să susţină sprijină privatizarea prin bursă, care ar fi propulsat România cu o altă viteză de dezvoiltare.

Mai mult, semnatarii documentului consideră că trebuie nrepetate şi dezvoltate stimulentele de atragere a participaţiilor individuale, în cadrul privatizărilor prin Bursă.

„Măsurile speciale pentru atragerea de participaţii individuale sunt în conformitate cu interesele tuturor „stakeholder” – ilor pieţei de capital,  inclusiv ale antreprenorilor, care pot folosi bursa ca pe o modalitate de a stimula creşterea afacerii lor”, se spune în document. În argoul pieţei, prin stakeholder se înţelege categoriile de participanţi la piaţă, companii, acţionari, manageri de afaceri, investitori, Bursa.

Prin urmare, investitorii şi BVB susţin oferta de acţiuni la un preţ cu discount şi tranşe de alocare garantată către investitorii individuali, precum şi alte instrumente care fac IPO-urile companiilor de stat mai accesibile pentru persoanele fizice.

2. „Noi instrumente pentru IMM-uri”

Trebuie dezvoltate segmentele de piaţă de acţiuni ale IMM-urilor şi de instrumente de împrumut pentru companii, „ambele derulate pe bursă, transparent şi sigur”, spun investitorii şi BVB.

„Diversificarea gamei de instrumente de investiţii disponibile, în special în IMM-uri, ar trebui să fie unul dintre obiectivele strategice ale instituţiilor şi autorităţilor de reglementare ale pietei de capital”.  

3. Impozitele trebuie să susţină dezvoltarea

Participanţii la Forum nu au rezistat să amintească, ori de cîâte ori au ocazia că impozitul de 16% din câştigul din tranzacţiile la bursă este complicat, descurajează prin birocraţie cele câteva mii de investitori activi (din cele 85.000 care au conturi la bursă)  şi nici prea mulţi bani nu aduce statului.

„Ar fi mai bună măcar revenirea la reţeta 1% pentru deţineri pe termene mai lungi de un an şi 16% pentru deţineri de până la un an. Dar şi această reţetă ar trebui îmbunătăţită”, spuneau mulţi dintre participanţii la Forum.

Documentul celor 10 Paşi prevede auster: „Construirea unei participari individuale la capitalul companiilor româneşti şi amplificarea creşterii economiei româneşti ar trebui să fie susţinute de măsuri fiscale, care să promoveze în mod clar investiţiile pe termen mediu şi lung ale investitorilor individuali”.

4. Companiile să fie conduse inteligent şi onest sau „guvernanţă corporativă mai puternică”

„ Investitorii individuali se aşteaptă ca  BVB să contribuie la protejarea drepturilor acţionarilor minoritari pe baza unui nou Cod de Guvernanţă Corporativă şi a unei aplicări adecvate a acestuia. Codul va fi lansat de BVB la începutul acestei toamne.

În opinia noastră, îmbunataţirea guvernanţei corporative a companiilor listate este una dintre premisele pentru atragerea unor fluxuri de capital mai mari în aceste companii”, se spune în document.

Aluzia este străvezie la managementul adeseori netransparent şi ineficient al companiilor de stat şi nu numai.

5. „Fără bariere, doar standarde europene

Investitorii individuali din România recunosc că eliminarea obstacolelor în calea dezvoltării pieţei de capital româneşti, numite cele 8 Bariere, este un pas necesar atât pentru a construi o comunitate a investitorilor locali, cât şi pentru o piaţă de capital solidă, mai lichidă, mai puţin costisitoare şi mai atractivă pentru emitenţii de instrumente financiare şi pentru toate grupurile de investitori.

Prin urmare, eforturi mari vor fi depuse de autorităţi, factorii de decizie, cât şi de autorităţile de reglementare şi instituţiile financiare, în scopul de a continua aceste reforme ale pietei”.

6. Siguranţa economiilor şi investiţiilor. Documentul vizează „măsurile sistemice” în acest sens

La Forumul de la Neptun au fost prezenţi şi investitori care au fost păgubiţi la Harinvest.
„Credem că este nevoie (…) să fie prevenită orice fraudă, abuz sau folosire necorespunzătoare a acestora de către intermediarii financiari.

Investitorii individuali au declarat că, pentru a avea o strategie coerenta de dezvoltare a pieţei de capital, ca instrument pentru economie, este necesară eliminarea tuturor incidentelor şi riscurilor care distrug încrederea investitorilor.

În acest sens, trebuie să introducem măsuri sistemice (…) şi nu să ne concentrăm pe incidente individuale şi măsuri adoptate post-factum”.

7. Accesul de la distanţă la AGA, sau „stimularea implicării investitorilor”

„Companiile listate ar trebui să permită în mod eficient investitorilor individuali participarea la adunările generale ale acţionarilor şi exercitarea drepturilor de vot, inclusiv prin utilizarea unor mijloace electronice de participare şi de vot, într-un mod care să protejeze integritatea şi siguranta acestei forme de participare”, spune documentul.

8. Avocatul poporului investitor, sau „protejarea drepturilor investitorilor individuali”

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va propune o soluţie institutionala pentru a proteja drepturile investitorilor individuali, prin monitorizarea în mod adecvat a modulului în care sunt respectate aceste drepturi. Numirea unui birou şi crearea instituţiei de Ombudsman (similar avocatul poporului, n.r.) pentru drepturile investitorilor individuali vor fi luate în considerare în analiza noastră”.

9. Crearea unei comunităţi de investitori

Participanţii profesionişti care activează pe piaţa de capital ar trebui să sprijine organizaţiile de investitori individuali, cum ar fi cluburile de investiţii şi organizaţiile de investitori individuali care au ca misiune educarea, formarea, protejarea drepturilor investitorilor, cooperarea cu instituţiile şi autorităţile în vederea dezvoltării pieţei.

10. Crearea unei societăţi de investitori informaţi

Educaţia şi însuşirea aptitudinilor şi competenţelor necesare în ceea ce priveşte investiţiile în instrumente financiare este o componentă cheie a pieţei, care poate oferi beneficii pentru toate categoriile de actori ai pieţei.

Întrucât sunt angajate interese private şi publice, ar trebui format un parteneriat public-privat, condus de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), asociaţii de investitori individuali, organisme active în sfera economică, Banca Naţională a României şi Guvernul României”.

Cu cine va fi discutată aplicarea documentului celor 10 Paşi

Reprezentanţii Bursei şi ai investitorilor vor avea de făcut multe drumuri şi de convins mulţi funcţionari publici, înalţi sau nu.

Şapte dintre cei 10 Paşi nu pot fi făcuţi fără Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), doi au nevoie de colaborarea şi acordul Ministerului Finanţelor Publice, patru paşi vor fi făcuţi numai după ce

Guvernul propune şi Parlamentul adoptă modificări legislative, iar alţi paşi au nevoie nevoie de Guvern şi minusterele Justiţiei , Economiei şi IMM-urilor.
 
1. Solicitările vor fi „prezentate şi analizate alături de Guvernul României”
2. Analizat cu Ministerul pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi din turism, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)
3. Analizat cu Guvernul României şi Parlament
4. Este o măsură care poate fi luată la nivelul BVB
5. Analizat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei, Guvernul României şi Parlament
6. Analizat cu ASF
7. Analizat cu ASF, Ministerul Justiţiei şi Parlament.
8. Analizat cu ASF
9. Analizat cu ASF, participanţii la piaţă, Guvernul României şi Parlament
10. Analizat cu toată lumea.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...