Bursele lumii în cădere, ca urmare a intrării sud estului Ucrainei sub controlul forţelor ruseşti

În ciuda raportării de date favorabile privind relansarea economiei americane, scade valoarea companiilor la bursele americane, după ce preşedintele Ucrainei a acuzat faptul că Rusia a invadat ţara sa. Wall Street -ul imită astfel bursele europene, care au încheiat ziua cu scăderi de până la 1,37%.
Adrian N. Ionescu - J, 28 aug. 2014, 15:37
Bursele lumii în cădere, ca urmare a intrării sud estului Ucrainei sub controlul forţelor ruseşti

Tocmai când statisticile înregistrau noi date despre relansarea economiei SUA, Consiliul de securitate al Ucrainei a anunţat că o parte din regiunea de sud est a ţării a căzut sub controlul forţelor Rusiei, care, împreună cu rebelii locali pro-ruşi au declanşat o contraofensivă, potrivit Reuters.

Indicele Dow Jones Industrial Average al New York Stock Excehange scădea cu 0,33%, după ce indicele bursei din Frankfurt DAX coborâse cu 1,31%, cel al bursei din Paris CAC 40, cu 0,54%, iar OMX Helsinki All Share Index cu 1,38%.

Scăderea burselor americane vine în contextul în care un pachet de date statistice emis astăzi arată că economia SUA şi-a recâştigat suflul mai puternic decât era de aşteptat.

Creşterea PIB-ului cu 4,2% în al doilea trimestru al anului, scăderea cererilor de locuri de muncă şi creşterea vânzărilor de case sunt, toate trei, veşti care i-au făcut pe analişti să creadă că Federal Reserve, banca centrală a SUA, va creşte dobânzile mai devreme decât s-ar fi crezut, continuând oprirea stimulilor de creştere economică.

Pe de altă parte, ca urmare a veştilor despre invazia rusă îmn Ucraina, indicele rusesc denominat în dolari RTS index, a plonjat cu 3,6%, iar fondul de investiţii legat de bursa moscovită Market Vectors Russia Exchange-Traded Fund  a pierdut din valoare 2,9 % până la 24,37 dolari / titlu.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat în stagnare.

Indicele de referinţă BET al BVB, ce reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat joi cu 0,04%, în timp ce indicele BET-FI al SIF-urilor a scăzut cu 0,04%.

Rulajul pieţei de acţiuni s-a cifrat la 12,58 milioane de euro (55,37 milioane de lei), cele mai lichide titluri fiind Romgaz, cu tranzacţii de 14,54 milioane de lei, Electrica cu 10,95 milioane de lei şi Transelectrica cu 4,45 milioane lei.

Au fost realizate tranzacţii cu acţiunile emise de 48 de companii, din care 23 au înregistrat aprecieri ale cotaţiilor, iar 20 au scăzut.

Indicele BET Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a crescut cu 0,02%, indicele blue-chip extins BET-XT al celor mai lichide 25 de companii a urcat cu 0,02%, iar indicele BET-NG al companiilor din sectorul de energie şi utilităţi s-a apreciat cu 0,37%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a depreciat cu 0,28%, iar ROTX, calculat pe baza preţurilor acţiunilor celor mai reprezentative societăţi listate la BVB, cu 0,43%

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan speră ca Turcia să fie reintegrată în programul SUA F-35
Erdogan speră ca Turcia să fie reintegrată în programul SUA F-35
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat încrederea în reintegrarea progresivă a Turciei în programul american de F-35 şi în faptul că Ankara va primi avioanele de vânătoare......
Aeroportul Bacău, primul din România care cere finanțare pentru un proiect major de energie regenerabilă
Aeroportul Bacău, primul din România care cere finanțare pentru un proiect major de energie regenerabilă
Aeroportul Internaţional "George Enescu" Bacău este primul din România care a depus cerere de finanţare pentru un proiect ...
Se restricționează plata cash în România? Ce spune Radu Burnete, consilierul lui Nicușor Dan
Se restricționează plata cash în România? Ce spune Radu Burnete, consilierul lui Nicușor Dan
Consilierul prezidenţial Radu Burnete a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, ...
Vicepremierul Tanczos Barna spune că vinovaţii pentru deficitul bugetar imens sunt „cei care au plătit salarii în plus, pensii în plus, investiţii în plus”
Vicepremierul Tanczos Barna spune că vinovaţii pentru deficitul bugetar imens sunt „cei care au plătit salarii în plus, ...
Tanczos Barna, unul dintre cei cinci viceprim-miniştri ai guvernului Bolojan, afirmă, întrebat cine e responsabil pentru ...